CE, program de asistență macrofinanciară pentru R. Moldova
Comisia Europeană a dat curs unei cereri formulate de Republica Moldova, propunând un program de asistență macrofinanciară, în valoare de până la 100 de milioane de euro.
Articol de Arina Petrovici, 17 Ianuarie 2017, 11:21
Comisia Europeană a dat curs unei cereri formulate de Republica Moldova, propunând un program de asistență macrofinanciară, în valoare de până la 100 de milioane de euro.
Asistența e menită să ajute această țară să facă față necesităţilor de finanțare pe termen scurt.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Până la 40 de milioane de euro din asistența macrofinanciară ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și până la 60 de milioane – sub formă de împrumuturi pe termen mediu, acordate în condiții favorabile – precizează Comisia Europeană.
Această nouă asistență, dacă va fi adoptată de către Parlamentul European și de Consiliu, va fi plătită în trei tranșe, în acest an şi în 2018, şi va însoţi noul program FMI pentru Republica Moldova, aprobat la 7 noiembrie 2016.
Totodată, electuarea plăților va depinde strict de realizarea unor progrese importante în cadrul programului FMI și de punerea în aplicare a condițiilor de politică specifice, care urmează să fie convenite între Republica Moldova și Uniunea Europeană, printr-un memorandum de înțelegere.
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, a explicat că această asistență financiară va ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile cele mai stringente în materie de finanțare și să își stabilizeze economia.
Totodată, oficialul european a subliniat că, prin aplicarea condițiilor aferente acestei finanțări, Chişinăul va contribui la îmbunătățirea guvernanței economice a țării și va încuraja realizarea unor reforme vitale.
La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, a insistat că eforturile recente, depuse de Republica Moldova în direcția aplicării unor politici orientate spre stabilitate și a soluționării unor vulnerabilități de lungă durată, trebuie să fie susținute.
Republica Moldova se confruntă cu numeroase provocări, trebuind în special să combată corupția și proasta guvernare – afirmă Comisia Europeană.
Aceste fenomene au condus la deteriorarea situației finanțelor publice și a balanței de plăți, încetinind creșterea economică. Totodată, Chişinăului i se recomandă să investigheze temeinic frauda bancară masivă care a lovit economia țării în 2014.
Dificultățile economice au fost agravate de faptul că unii dintre partenerii comerciali regionali majori ai Republicii Moldova au avut o activitate economică scăzută.
Acest efect a fost doar parțial compensat de creșterea volumului schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană, care poate fi corelată cu Acordul de asociere, intrat în vigoare la 1 iulie anul trecut, și care a creat o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare.