CE prezintă bilanțul anual al programului Erasmus
Comisia Europeană prezintă joi un bilanț al programului Erasmus, de învățare și formare profesională.
Articol de Mihaela Mihai, 10 Iulie 2014, 13:10
Datele vor fi prezentate de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură și tineret, și vor viza perioada 2012-2013.
Sunt, în fapt, ultimii ani de existență ai programului Erasmus.
Lansat oficial în 1987, Erasmus a fost cel mai important program de învăţare şi formare profesională din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mobilitatea şi cooperarea la nivelul învăţământului superior.
Prin intermediul său, studenţii au putut să învețe în străinătate. Cifrele oficiale arată că numai până în 2012, peste 3 milioane de studenți au avut ocazia să se formeze în străinătate.
Audio: CE prezintă bilanțul anual al programului Erasmus.
Dintre aceștia, peste 250 de mii au primit burse ale Uniunii Europene.
Precedentul bilanț, prezentat în urmă cu doi ani, arăta că cele mai populare destinații alese de studenți în 2010-2011 au fost Spania, Franța și Marea Britanie.
Spania a trimis și cel mai mare număr de studenți în străinătate, urmată de Franța și Germania.
Erasmus devine Erasmus+
Cunoscut cel mai mult pentru facilitățile oferite studenților, Erasmus a fost deschis în același timp și profesorilor, care au putut beneficia, la rândul lor, de formare și perfecționare în străinătate.
În plus, programul a jucat un rol important în îmbunătățirea relațiilor de cooperare dintre diferite universități, sprijinind inovarea și modernizarea în educație.
Din ianuarie, anul acesta programul Erasmus a fost înlocuit cu Erasmus+, noul program al Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport.
Beneficiind de o creștere bugetară de 40 la sută pentru următorii 7 ani, Erasmus+ își propune să ofere burse pentru 4 milioane de persoane (majoritatea tineri până în 25 de ani), pentru a studia, a se forma, a preda sau a presta muncă voluntară în străinătate.
Erasmus+ se va concentra și mai mult decât în trecut pe calitate și accesibilitate, oferind sprijin lingvistic sporit, reguli mai flexibile și ajutoare speciale pentru persoanele care provin din medii defavorizate sau din zone izolate sau au nevoi speciale.
@VassiliouEU will present the latest #Erasmus statistics at noon this Thursday. Data on student exchanges for 33 countries @EUErasmusPlus
— Dennis Abbott (@DennisAbbott) July 8, 2014