CE: noi măsuri pentru drepturile de proprietate intelectuală
În Uniunea Europeană, potrivit datelor oficiale din 2003 şi până în 2012, s-a dublat numărul de brevete noi şi de mărci înregistrate.
Articol de Mihaela Mihai, 07 Iulie 2014, 11:26
Comisia Europeană anunţă o serie de măsuri care au ca scop o mai bună respectare a drepturilor de proprietate intelectuală.
Măsurile sunt cuprinse în două documente ale Comisiei Europene.
Este vorba, pe de o parte, de un plan de acţiune în interiorul Uniunii, iar de cealaltă parte de o strategie pentru ţările din afara spaţiului comunitar, care să pună capăt comerţului cu mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.
Documentele au fost elaborate plecând de la realitatea că în prezent, economia globalizată depinde din ce în ce mai mult de industriile bazate pe cunoaştere.
Audio: Măsuri pentru drepturile de proprietate intelectuală.
Statisticile arată că întreprinderile care au încurajat inovarea au trecut cu bine peste perioada de criză economică şi înregistrează o creştere puternică.
În Uniunea Europeană, potrivit datelor oficiale din 2003 şi până în 2012, s-a dublat numărul de brevete noi şi de mărci înregistrate.
A crescut însă şi numărul de cazuri de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală.
Numai în 2012, la frontiera Uniunii Europene au fost înregistrate 90.000 de cazuri în care a existat suspiciunea că mărfurile erau contrafăcute, de trei ori mai mult decât în 2005.
Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare în Europa estimează că, anual, pierderile cauzate de încălcările drepturilor de proprietate intelectuală pentru economia mondială se ridică la aparoximativ 200 de miliarde de euro.
"Urmărirea banilor"
Potrivit comisarului european pentru piaţa internă, Michel Barnier, planul de acţiune pentru Uniunea Europeană va pune de acum încolo accentul pe sectorul privat, iar politica în domeniu va avea o nouă abordare de tip "follow the money", urmărirea banilor, menite să-i priveze de venituri pe contravenienţi.
În acest scop, Comisia propune un dialog între agenţiile de publicitate şi prestatorii de servicii de plată on-line, pentru a reduce profiturile obţinute de unele firme din vânzarea pe internet a unor bunuri contrafăcute.
Comisia propune totodată sprijinirea micilor întreprinderi în exercitarea drepturilor lor de proprietate intelectuală într-un mod mai eficient prin îmbunătăţirea procedurilor judiciare.
În plan internaţonal, Comisia propune ca în cadrul acordurilor comerciale bilaterale să existe prevederi speciale care să ofere protecţie adecvată şi eficientă titularilor de drepturi, dar şi anchete periodice pentru a identifica o listă a ţărilor prioritare asupra cărora să se concentreze eforturile Uniunii de protejare a proprietăţii intelectuale.