CE: noi investiţii în programele de conservare a mediului
În premieră, vor fi co-finanţate aşa-numitele "proiecte integrate", care acoperă regiuni mult mai vaste şi implică un număr mai mare de participanţi decât cele lansate până acum.
Articol de Laurenţiu Văduva, 29 Ianuarie 2016, 09:00
Comisia Europeană a anunţat noi investiţii în programele de conservare a mediului.
În premieră, vor fi co-finanţate aşa-numitele "proiecte integrate", care acoperă regiuni mult mai vaste şi implică un număr mai mare de participanţi decât cele lansate până acum.
Pentru început, să ne reamintim de programul LIFE al Uniunii Europene. Este instrumentul financiar prin care Uniunea sprijină proiectele de conservare a mediului.
Audio: Agenda Europeana. Euranet Plus.
Lansat în anul 1992, LIFE a co-finanţat până acum peste 4100 de proiecte, contribuind cu aproape 3,4 miliarde de euro la protecţia mediului înconjurător şi a climei. Vorbim acum în premieră de proiectele integrate co-finanţate prin LIFE.
Ce sunt acestea şi prin ce diferă de cele obişnuite?
În primul rând, acoperă zone şi regiuni mult mai vaste. În al doilea rând, în ele sunt implicate un număr mult mai mare de companii din domenii cât mai multe şi variate, aşa încât să poată acoperi întreaga paletă de necesităţi ale unei regiuni.
Trebuie să existe cel puţin o sursă de finanţare, fie ea Uniunea Europeană, de nivel naţional sau privată.
Aceste proiecte au fost lansate pentru a ajuta statele membre să îşi armonizeze legislaţiile naţionale cu cea europeană în patru mari domenii: ocrotirea şi conservarea naturii, protecţia resurselor de apă, conservarea calitaţii aerului şi gestionarea deşeurilor.
Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, a declarat: „Este un exemplu în care Europa investeşte direct în calitatea vieţii cetăţenilor săi. Pentru a avea grijă cel mai bine de provocările majore de mediu şi sănătate – cum ar fi poluarea aerului şi a apei sau pierderile de biodiversitate - actualele politici trebuie făcute să lucreze în aceleaşi scopuri. Proiectele integrate exact asta fac”.
În Belgia, Finlanda şi Italia proiectele integrate vor ajuta la conservarea ecosistemelor. În Germania şi Marea Britanie se va lucra la planurile de management şi reabilitare a cursurilor râurilor, iar în cazul Poloniei va fi sprijinit un plan de reducere a poluării şi de conservare a calităţii aerului.
Per total, Comisia Europeană va contribui cu 63,8 milioane de euro la un buget total de 108,7.
Potrivit aşteptărilor Comisiei, aceşti bani vor putea atrage peste un miliard de euro din finanţări complementare din partea Fondurilor Agricole şi de Dezvoltare Regională şi alte surse, fie naţionale sau private.