CE, îngrijorată în privinţa libertăţii presei din Marea Britanie
Comisarul Viviane Reding se arată îngrijorată de eventuale încălcări ale dreptului la liberă exprimare, şi ale libertatăţii presei, după ce un jurnalist britanic a fost reţinut.
23 August 2013, 14:43
Guvernul britanic este tot mai criticat, inclusiv de înalţi responsabili europeni, care acuză Londra că ar îngrădi libertatea presei.
Ultima pe lista celor care îşi manifestă îngrijorarea public este Viviane Reding.
Vicepreşedintele Comisiei, totodată responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding s-a alăturat unui grup mai mare de contestatari ai felului în care Marea Britanie gestionează cazul Snowden, cu toate ramificaţiile sale.
Concret, doamna Reding se arată îngrijorată de eventuale încălcări ale dreptului la liberă exprimare, şi ale libertatăţii presei, după ce un jurnalist britanic de la The Guardian a fost reţinut, iar o serie de documente cedate publicaţiei de Eduard Snowden au fost distruse.
La mijlocul săptămânii secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut explicaţii şi informaţii suplimentare despre reţinerea jurnalistului britanic David Miranda şi despre acţiunea autorităţilor de distrugere a documentelor respective.
Audio: Guvernul britanic, tot mai criticat în privinţa libertăţii presei.
Thorbjorn Jagland i-a adresat o scrisoare ministrului de interne britanic, în care a atras atenţia că acest gen de cazuri pot afecta negativ libertatea de expresie.
Secretarul general al Consiliului a invocat, în scrisoare, articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Împărtăşesc în totalitate preocupările dlui Jagland, a precizat Viviane Reding pe contul său de Twitter.
I fully share Mr Jagland's concerns http://t.co/bptGB8Fpgh
— Viviane Reding (@VivianeRedingEU) August 22, 2013
Reacţia Vivianei Reding le urmează celor exprimate de grupul europarlamentar al socialiştilor şi democraţilor europeni, care a acuzat în termeni mult mai fermi guvernul britanic de presiunile pe care le-ar exercita asupra ziarului The Guardian, cel care a publicat dezvăluirile referitoare la programul american de spionaj, făcute de fostul angajat CIA, Eduard Snowden.
Liderul grupului, Hannes Swoboda, consideră că autorităţile de la Londra ar fi depăşit linia roşie şi că acţionează într-un mod scandalos.
Confruntată cu tot mai multe voci critice, Comisia Europeană în ansamblu adoptă o poziţie oficială moderată:
"Comisia doreşte respectarea libertăţii depline de exprimare şi de informare a mass-media în toate ţările membre. Dar nu poate exista libertate fără securitate şi invers", a spus purtătorul de cuvânt Olivier Bailly.
David Miranda, partenerul jurnalistului care a publicat dezvăluirile lui Snowden, a fost reţinut timp de nouă ore pe aeroportul Heathrow fără a se formula vreo acuzaţie oficială.
După acest incident, au apărut informaţii despre intervenţia serviciilor de securitate britanice, care au obligat The Guardian să distrugă, sub supraveghere strictă, documente şi înregistrări.