CE: Grup internaţional pentru prevenirea pagubelor provocate de dezastre
Gazda acestui eveniment este Italia, ţară greu încercată în ultimii ani din cauza unor cutremure care au făcut sute de morţi.
Articol de Victor Gheorghe, 20 Septembrie 2016, 10:34
Comisia Europeană organizează primul grup internaţional de lucru pentru prevenirea pagubelor provocate de dezastre.
Gazda acestui eveniment este Italia, ţară greu încercată în ultimii ani din cauza unor cutremure care au făcut sute de morţi.
Aşadar, timp de două zile, începând de azi, oraşele Torino şi Ispra vor fi punctele de întâlnire ale unor experţi.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Au fost invitaţi atât cercetători cu mare experienţă în prevenirea pagubelor provocate de dezastre, cât şi tineri care vor conduce astfel de activităţi în deceniile viitoare. Vor participa inclusiv experţi din ţări ca Japonia sau Chile, cunoscuţi pentru pregătirea lor excelentă în acest domeniu.
Aceştia vor prezenta noi metode de proiectare şi îmbunăţire a structurilor existente şi a infrastructurii pentru a face faţă la dezastre naturale.
Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei pentru îmbunătăţirea performanţei mediului construit, dezastrele naturale, acte de terorism, epidemii şi tulburări sociale au fost constant responsabile pentru pierderea de vieţi omeneşti şi pentru perturbarea reţelelor de comerţ şi financiare în ultimele două decenii.
Potrivit studiilor de specialitate, multe infrastructuri fizice sunt vulnerabile la riscurile naturale.
De exemplu, de-a lungul liniilor de coastă, în regiunile predispuse la cutremure, precum şi pericolelor provocate de om.
Activităţi de cercetare majore asupra ingineriei seismice au fost sprijinite şi coordonate de grupuri mari de cercetare şi reţele. Cu toate aceste, chiar cu aceste progrese, profesioniştii de confruntă cu multe provocări noi.
Faptul a fost dovedit de urmările celor şase cutremure devastatoare produse în ultimii cinci ani în întreaga lume.
Astfel de fenomene distructive ameninţă în continuare vieţile a milioane de oameni, structura socială şi bunăstarea economică a indivizilor şi comunităţilor.
În faţa acestor provocări, scopul Comisiei Europene este de a dezvolta o viziune globală comună a ingineriei şi proiectării structurilor de rezistenţă, recunoscând în acelaşi timp tradiţiile unice, regionale.
Concluziile dezbaterilor vor fi adunate şi publicate într-un jurnal de risc, o lucrare de specialitate realizată cu sprijinul Serviciului de ştiinţă şi cunoaştere al Comisiei Europene.