CE caută proiecte pentru dezvoltarea rețelei europene de comunicații 5G
CE și un grup de parteneriat public-privat lansează o invitație pentru autorii de proiecte relevante care să contribuie la dezvoltarea rețelei europene de comunicații 5G.
Articol de Victor Gheorghe, 06 Aprilie 2016, 10:11
Comisia Europeană și un grup de parteneriat public-privat lansează o invitație pentru autorii de proiecte relevante care să contribuie la dezvoltarea rețelei europene de comunicații 5G.
Comisarul european pentru Economie si Societate Digitală Gunther Oettinger afirma că a 5-a generație de rețele de comunicare fără fir, sau 5G, va schimba modul în care comunicăm, modul în care lucrăm și modul în care facem orice.
În deceniul următor, economia digitală va deveni o realitate în toate sectoarele de activitate.
AUDIO: Agenda europeană.
Pe masură ce conectivitatea devine din ce în ce mai prezentă, mai sigură, oferind viteză și capacitate sporită de transfer de date, ea va fi vitală pentru economie și pentru dezvoltarea societății digitale.
În cooperare cu mediul de afaceri, Comisia Europeană a lansat deja Parteneriatul Public-Privat pentru 5G.
Executivul European a pus la dispozitie un fond de 700 milioane euro în cadrul programului de cercetare si inovare Orizont 2020 pentru accelerarea dezvoltării 5G.
Sunt în curs de stabilire contracte de cooperare strategică cu parteneri cheie din lumea întreagă pentru realizarea unei viziuni comune asupra principalelor functionalități ale 5G și trecerea de la cercetare la aplicare.
Atelierul organizat astăzi la Bruxelles se adresează inițiativelor venite din afara colaborării cu mediul de afaceri.
Se așteaptă ca traficul mobil de date să crească de până la 1000 de ori în deceniul următor, ceea ce va avea un impact extraordinar asupra infrastructurii de rețea.
Experții estimează că vor fi peste 6 miliarde de abonamente la telefoane inteligente în 2020 și peste 90% din populația de peste 6 ani va avea un telefon mobil.
În aceste condiții, sarcina rețelelor 5G va fi sa satisfacă aceste cerințe de trafic.
Pentru asta, noile rețele de comunicare au nevoie de noi soluții tehnologice la care se lucrează deja în multe companii de profil.
Experții de la NetWorld2020, Platforma Tehnologică Europeană care a pus bazele Parteneriatului Public-Privat pentru 5G, explicau că noua generație de rețele va oferi un mediu universal de comunicare capabil sa rezolve multe necesitati din transporturi, industria auto, siguranță, angajări, sănatate, mediu, energie, hrană, manufacturi.
În acest fel, 5G va fi mai mult decât o noua generație de rețele: ea va oferi o infrastructură integrată complet în lanțul valoric de activități economice, capabilă să se adapteze necesităților specifice în timp real.