CE, campanie de promovare a acordului comercial UE-Canada
Comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström participă astăzi la o dezbatere pe această temă în parlamentul Austriei.
Articol de Victor Gheorghe, 14 Septembrie 2016, 10:44
Comisia Europeană îşi copntinuă campania de promovare a acordului comercial UE-Canada în legislativele ţărilor membre.
Comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström participă astăzi la o dezbatere pe această temă în parlamentul Austriei:
În 5 iulie a.c. Comisia Europeană a anunţat că Acordul de liber schimb cu Canada trebuie aprobat de toate parlamentele naţionale.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Pe de o parte, decizia Executivului comunitar ar fi menită să infirme acuzaţiile că astfel de acorduri sunt pline de prevederi secrete şi concepute în principal în beneficiul marilor companii.
Pe de altă parte, se pare că acest anunţ lasă României şi Bulgariei opţiunea de a bloca ratificarea acordului în lipsa unui angajament considerat mulţumitor al guvernului canadian privind liberalizarea regimului vizelor pentru români şi bulgari.
Demersul celor două state survine pe fondul planurilor Uniunii Europene de a oficializa un acord de parteneriat strategic şi liber schimb cu Ottawa cu ocazia viitorului summit UE - Canada de luna viitoare.
Comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström a făcut apel la guvernele statelor membre să dea dovadă de leadershipul necesar pentru a promova documentul în parlamentele ţărilor lor.
În acelaşi timp, Comisia Europeană a asigurat Bulgaria şi România că depune eforturi pentru a obţine reciprocitatea vizelor, afirmând însă că aceste state nu ar trebui amestece disputa pe vize cu afacerile.
Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Canada privind un acord economic şi comercial cuprinzător au început la 6 mai 2009 şi s-au încheiat la 26 septembrie 2014.
Acesta va fi primul acord economic cuprinzător al Uniunii cu o ţară înalt industralizată. Uniunea Europeană şi Canada îşi vor deschide reciproc pieţele pentru bunuri, servicii şi investiţii, inclusiv prin intermediul achiziţiilor publice.
O evaluare de impact făcută în 2008 a estimat creşterea în venitul real anual la aproximativ 11,6 miliarde de euro pentru Uniunea Europeană şi până 8,2 miliarde de euro pentru Canada într-o perioadă de 7 ani de la implementarea acordului.
Acesta a prevăzut că liberalizarea schimburilor de servicii va contribui în mod substanţial la creşterea PIB-ului.
Uniunea Europeană va beneficia de 50% din creşterea totală, iar Canada de 45,5%