CE, anchetă privind concurența sectorul comerţului electronic
Comisia Europeană a anunţat că va lansa o investigaţie în sectorul comerţului electronic european pentru combaterea restricţiilor transfrontaliere impuse de unele companii.
Articol de Arina Petrovici, 27 Martie 2015, 11:37
Comisia Europeană va lansa o investigaţie în sectorul comerţului electronic european, estimând că a venit momentul pentru eliminarea obstacolelor existente şi pentru combaterea restricţiilor transfrontaliere impuse de unele companii.
În Uniunea Europeană, există, în continuare, obstacole importante în ce priveşte comerţul electronic transfrontalier.
Un exemplu ar fi impedimentele de ordin tehnic, precum blocajul geografic – caz în care consumatorii nu pot accesa anumite site-uri, din cauza zonei în care locuiesc, sau informaţii de pe cardul lor de credit – explică, într-un comunicat, Comisia Europeană.
Cetăţenii europeni se dovedesc a fi utilizatori entuziaşti ai serviciilor online.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Însă, potrivit celor mai recente date publicate la Bruxelles, chiar dacă jumătate dintre consumatorii din blocul comunitar au făcut cumpărături online în 2014, doar 15% au făcut achiziţii de la un magazin online într-un alt stat membru al Uniunii Europene.
În aceste condiţii, Comisia Europeană a anunţat că va lansa o investigaţie în sectorul comerţului electronic european, apreciind că a venit momentul pentru eliminarea obstacolelor rămase şi pentru combaterea restricţiilor transfrontaliere impuse de unele companii.
Conform comisarului european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, ancheta sectorială se va concentra asupra obstacolelor de natură privată, şi în special pe cele de ordin contractual, care restricţionează comerţul electronic transfrontalier de produse digitale şi bunuri.
Comisia promite să strângă informaţii de la un număr mare de părţi interesate din toate statele membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care, la 6 mai, urmează să facă propuneri în favoarea creării unei pieţe unice electronice în Europa, tocmai pentru a suprima numeroasele impedimente existente la nivel naţional.
Dacă, după analiza rezultatelor acestei investigaţii sectoriale, Comisia Europeană va identifica probleme concurenţiale specifice, va putea deschide anchete vizând firme private, pentru restricţionarea practicilor de afaceri şi abuz de poziţie dominantă pe piaţă.