Catherin Ashton, "prudent optimistă" faţă de răspunsul Iranului
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe speră că Iranul va lua în considerare propunerea referitoare la stoparea controversatului său program nuclear.
Articol de Mihaela Mihai, 05 Aprilie 2013, 11:38
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, s-a declarat cu două zile în urmă "prudent optimistă" în legătură cu rezultatul reuniunii care incepe vineri la Alma Ata.
"Sper că vom avea discuţii utile la Alma Ata şi sper cu adevărat că Iranul va lua în considerare propunerea care se află pe masă şi va oferi un răspuns adecvat. Rămân prudent optimistă. O spun foarte clar ca este important sa primim un raspuns".
O declaraţie făcută la Ankara, unde Catherine Ashton a discutat cu ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, despre controversatul program nuclear al Iranului.
Audio: Catherine Ashton.
Punctul de plecare al discuţiilor de vineri îl reprezinta precedentele convorbiri care au avut la sfârşitul lunii februarie tot în Kazahstan şi care au fost considerate de cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate ( SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania drept utile.
Grupul 5+1, asa cum sunt cunoscute cele şase tari care poartă negocieri cu Iranul, a prezentat atunci o "ofertă revizuită", cerând Iranului "suspendarea" activităţilor de îmbogăţire a uraniului cu 20 la suta. În schimb, anumite sancţiuni privind comerţul cu aur şi domeniul petrochimic vor fi reduse.
Iranul vrea însă anularea celor mai importante sancţiuni şi insistă ca "dreptul" său de îmbogăţire a uraniului să fie recunoscut de comunitatea internaţională.
Cum în Iran vor avea loc în iunie alegeri prezidenţiale, orice concesie majoră ar putea fi percepută în plan intern ca pe un semn de slăbiciune.
Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să creeze o bombă atomică sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul neagă.
Un raport recent al guvernului american arată că sancţiunile aplicate Iranului au paralizat economia ţării, care a înregistrat anul trecut o scădere de 1,4%, din cauza unei prăbuşiri a exporturilor de petrol.