Cât de eficient este sistemul care gestionează problemele de migraţie în UE
Intensificarea, în ultimii ani, a presiunilor migraţioniste şi de securitate asupra Europei a generat nevoia UE de a se asigura că sistemele sale de protecţie funcţionează.
Articol de Laurenţiu Văduva, 03 Mai 2016, 11:44
Europarlamentari şi experţi ai agenţiei europene specializate EU-LISA discută astăzi la Bruxelles despre marile sisteme informatice prin care Uniunea Europeană gestionează problemele de migraţie, acordare de azil şi supraveghere a frontierelor.
Intensificarea, în ultimii ani, a presiunilor migraţioniste şi de securitate asupra Europei a generat nevoia Uniunii Europene de a se asigura că sistemele sale de protecţie funcţionează.
Este motivul pentru care Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European a invitat astăzi conducerea agenţiei eu-LISA a Uniunii Europene.
Europarlamentarii doresc să ştie cum funcţionează această agenţie şi sistemele pe care le coordonează; cât de eficiente sunt acestea, cum pot fi îmbunătăţite şi dacă ar fi nevoie de o iniţiativă legislativă prin care eu-LISA să fie sprijinită.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Conducerea agenţiei europene îşi va prezenta priorităţile pentru anul acesta şi operaţiunile majore în care este implicată.
SE va discuta, de asemenea, despre conceptul aşa-numitelor "frontiere inteligente", care vor deţine programe de înregistrare a călătorilor, a duratei şederii acestora, precum şi analiza zonelor în care pătrund fluxurile intense de călători din terţe ţări.
Câteva cuvinte despre agenţia europeană eu-LISA. Ea are sediul central în capitala Estoniei, Talinn şi gestionează trei sisteme informatice de mari dimensiuni, esenţiale pentru securitatea Spaţiului Schengen de liberă Circulaţie şi a întregului spaţiu comunitar:
VIS (Visa Information System – Sistemul de Informaţii pentru Vize) – permite statelor Schengen să facă schimb de informaţii privind aplicaţiile pentru Vize şi poate folosi inclusiv compararea datelor biometrice şi a amprentelor; sistemul detectează fraude precum furturile de documente şi de identitate şi este folosit inclusiv la împiedicarea criminalităţii şi terorismului;
SIS II - Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie - facilitează schimbul de informații între autoritățile naționale, vamale și polițienești cu privire la persoanele care este posibil să fi fost implicate în infracțiuni grave. Sistemul include alerte cu privire la persoanele dispărute și informații despre bunuri care este posibil să fi fost furate sau pierdute.
Al treilea sistem este EURODAC. Este o bază de date care conţine amprente. În cazul solicitanţilor de azil, EURODAC ajută statele Uniunii Europene să identifice care dintre ele trebuie să proceseze o aplicaţie sau alta. Un regulament mai nou permite poliţiei europene Europol şi poliţiilor statelor membre să folosească EURODAC pentru investigarea anumitor cazuri de criminalitate şi terorism.