Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
În cei cinci ani de când este obligatorie, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii a devenit un compas pentru legislaţia şi politicile UE, spune comisarul Vera Jourova.
18 Decembrie 2014, 09:50
Peste 200 de persoane, implicate în activităţi juridice sau sociale, participă la Bruxelles, la o conferinţă organizată de Comisia Europeană la 5 ani de când Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a devenit obligatorie pentru toate statele membre.
Discuţiile se axează pe pregătirea practicienilor în drept şi a funcţionarilor publici în domeniul aplicării drepturilor fundamentale.
În cei cinci ani de când este obligatorie, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a devenit un compas pentru legislaţia şi politicile Uniunii, a declarat, marți, în deschiderea conferinţei, comisarul european pentru Justiţie, protecţia consumatorilor şi egalitate de gen, Vera Jourova.
Audio: Agenda Europeană.
În plus, Carta a reprezentat un uriaş pas înainte spre a transforma Uniunea Europeană într-o zonă cu valori comune.
Comisarul a subliniat că instituţiile europene sunt primele care trebuie să respecte şi să implementeze Carta, dar şi statele membre sunt la fel de responsabile şi trebuie să aloce fondurile necesare pentru îndeplinirea acestui scop:
„Statele membre trebuie să asigure resursele necesare pentru ca practicienii în drept să poată participa la programele de pregătire profesională oferite de forurile europene.
În 2014, la nivel european, au fost instruite în domeniul legislaţiei europene mai multe persoane ca niciodată.
Aceste cifre sunt încurajatoare, pentru că instanţele naţionale sunt cele care au un rol cheie în garantarea respectării efective a drepturilor fundamentale legiferate de Uniunea Europeană.”
Comisarul Vera Jourova a mai subliniat că numărul de hotărâri judecătoreşti adoptate de Curtea Europeană pe baza Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a crescut de la 23 în 2011 la peste 114 în acest an.
O creştere substanţială a acestor situaţii s-a înregistrat şi la instanţele naţionale din statele membre.
Carta a fost aplicată în cazuri foarte diverse: de la imigraţie şi azil, pieţe financiare, probleme de mediu până la custodia minorilor.
În opinia comisarului european, dialogul şi cooperarea între instanţele locale, naţionale şi europene sunt esenţiale pentru dezvoltarea unui sistem mai coerent, care să asigure acelaşi nivel de garantare şi protejare a drepturilor cetăţenilor în toate statele membre.