Cardul european de sănătate, util în călătorii
Cardul european de asigurări sociale de sănătate este recomandat turiştilor care pleacă în străinătate în ţările UE şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția.
Articol de Mihaela Mihai, 05 August 2013, 20:26
În plin sezon al vacanţelor, Comisia Europeană le recomandă turiştilor care care pleacă în străinătăte să aibă cu ei un card european de sănătate, util în cazul în care au nevoie de serviciile unui medic.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate este valabil pe teritoriul Uniunii, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția.
Cardul îl scuteşte pe posesor de complicații, timp și bani pierduți în cazul în care se îmbolnăveşte sau este implicat într-un accident în străinătate.
Cardul este eliberat – gratuit - de sistemul național de asigurări de sănătate.
Audio: Cardul european de asigurări sociale de sănătate.
În România, de exemplu, pentru obţinerea unui card este nevoie de depunerea unei cereri la casa de asigurari de sanatate la care solicitantul este luat in evidenta si a unor documente care sa ateste calitatea de asigurat.
Cardul european este valabil 6 luni de la data emiterii şi garantează accesul la îngrijiri medicale de urgență în aceleași condiții și la același preț ca și cetățenii asigurați în țara vizitată.
Românii, ca şi bulgarii nu-şi pot utiliza cardul de sănătate în Elveţia.
Peste 190 de milioane de posesori ai cardului de sănătate european
Pe de altă parte, cardul nu acoperă procedura de repatriere. Pentru a beneficia de transport gratuit în caz de boală sau accident pe durata călătoriei este nevoie de o poliţă de asigurare separată.
Descarcă document despre obţinerea şi utilizarea cardului european |
Cardul nu acoperă nici îngrijirile medicale primite în regim privat şi nici costurile îngrijirilor medicale planificate în alte ţări din Uniunea Europeană, care fac obiectul altor reguli.
Întrucât politicile naţionale în materie de asigurări diferă de la o ţară la alta, posesorul unui card este sfătuit să ia legătura cu casa de asigurări de sănătate pentru a afla în ce măsură asigurarea îi acoperă şi pe membrii familiei.
Un cetăţean european are dreptul la îngrijiri medicale chiar dacă nu are cardul asupra lui, însă condiţiile de plată şi rambursare pot fi mai complicate.
În caz de urgenţă (de exemplu spitalizare), asiguratorul poate ajuta prin trimiterea prin fax sau e-mail a unei adeverinţe provizorii.
Cele mai recente cifre arată că, la nivel comunitar, peste 190 de milioane de persoane dețin un card european de asigurări sociale de sănătate.
Informații despre card, numerele de telefon de urgență, tratamentele care sunt acoperite și costurile, cum trebuie depusă o cerere de rambursare și cine poate fi contactat în caz de pierdere a cardului sunt valabile cu ajutorul aplicaţiei CEASS.
Aplicaţia poate fi descărcată pe telefonul mobil şi este disponibilă în 24 de limbi.
Going on holidays this #summer? The don't forget to download the European Health Insurance Card app! http://t.co/jirI1YPiS5#EHIC
— Social Europe (@EU_Social) July 30, 2013