Capitală Europeană a Culturii: Aarhus din Danemarca şi Pafos din Cipru
Titlul de Capitală Europeană a Culturii este conferit în fiecare an de Parlamentul European unor oraşe care prezintă programe culturale cu o puternică dimensiune europeană.
05 Ianuarie 2017, 11:48
Titlul de Capitală Europeană a Culturii este conferit în fiecare an de Parlamentul European unor oraşe care prezintă programe culturale cu o puternică dimensiune europeană.
Anul acesta au fost alese Aarhus din Danemarca şi Pafos din Cipru.
Programul cultural va fi lansat oficial la 21 ianuarie, la Aarhus, iar ceremonia de deschidere de la Pafos va avea loc la 28 ianuarie.
Comisarul european Tibor Navracsics a subliniat că „Titlul de Capitală Europeană a Culturii este o ocazie unică de a aduce împreună comunități prin cultură și de a stimula crearea unor parteneriate locale, europene și internaționale solide pentru viitor”.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet plus.
Cele două orașe alese pentru 2017 au prezentat programe care pun în evidență secole de cultură, utilizând, în același timp, modalități artistice diferite pentru a aborda problemele socioeconomice cu care se confruntă Europa astăzi.
Tema centrală pentru Aarhus este „regândirea”. Orașul danez va ilustra modul în care artele, cultura și sectorul creativ ne pot ajuta să ne regândim și să ne modelăm comportamentele sociale, urbane, culturale și economice de bază pentru a găsi soluții noi la actualele probleme comune. Un spectacol care pune în scenă o sagă vikingă pe un acoperiș, o expoziție de artă desfășurată în întregul oraș, inclusiv de-a lungul coastei, un „Forum mondial al creativității” și un festival literar internațional pentru copii sunt doar câteva dintre numeroasele evenimente care vor face legătura între trecut și ideile creative pentru prezent și viitor.
„Pod între continente, punte între culturi” este firul roșu al sutelor de evenimente găzduite în acest an de Pafos. Primul oraș cipriot care primeşte titlul de Capitală Europeană a Culturii își pune în evidență experiențele multiculturale și proximitatea geografică faţă de Orientul Mijlociu și de nordul Africii pentru a consolida relațiile dintre țări și culturi. Pafos urmează să devină o imensă scenă deschisă, o „fabrică în aer liber”, în care o tradiție milenară de viață culturală în spații deschise se întâlnește cu modurile contemporane de a crea, gândi și trăi.
Inițiat în 1985 de ministrul grec al culturii de atunci, Melina Mercouri, proiectul Capitala Europeană a Culturii este una dintre cele mai cunoscute inițiative culturale din Europa. Orașele sunt alese pe baza unor programe culturale care trebuie să aibă o dimensiune puternic europeană.