Cadru privind etichetarea referitoare la eficienţa energetică
Etichetarea energetică le permite consumatorilor să facă alegeri în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte consumul de energie al produselor şi, astfel, promovează inovarea.
26 Noiembrie 2015, 10:07
Membrii Consiliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie se reunesc, astăzi, la Bruxelles, în special pentru a încerca să ajungă la un acord asupra stabilirii unui cadru privind etichetarea energetică.
Consiliul este aşteptat să ajungă la o abordare generală cu privire la propunerea de regulament de stabilire a unui cadru privind etichetarea referitoare la eficienţa energetică.
Etichetarea energetică le permite consumatorilor să facă alegeri în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte consumul de energie al produselor şi, astfel, promovează inovarea.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
La reuniunea de astăzi de la Bruxelles, miniştrii vor dezbate comunicările făcute de Comisie în ceea ce priveşte lansarea procesului de consultare publică privind o nouă piaţă a energiei, precum şi dobândirea de noi avantaje pentru consumatorii de energie.
Scopul este de a include pe deplin consumatorii în procesul de transformare a energiei şi de a le oferi acestora tehnologii avantajoase, eficiente din punct de vedere energetic, care reduc costurile şi consumul de energie.
De asemenea, se aşteaptă ca membrii Consiliului să adopte concluzii privind guvernanţa uniunii energetice, care vor oferi Comisiei o orientare politică şi tehnică în instituirea uniunii energetice.
În luna februarie, Comisia a prezentat strategia privind uniunea energetică. Obiectivul acesteia este de a asigura o energie la preţuri accesibile, sigură şi durabilă atât pentru Europa, cât şi pentru cetăţenii săi.
Potrivit acestei strategii, Uniunea Europeană ar trebui să depună eforturi pentru a atinge obiectivul stabilit de Consiliul European în octombrie 2014, acela de a îmbunătăţi cu cel puţin 27% eficienţa energetică până în 2030.
Printre măsuri se numără creşterea eficienţei energetice în sectorul clădirilor, pentru că în prezent 75 % din locuinţele din uniune sunt ineficiente din punct de vedere energetic. Acest deziderat s-ar putea atinge în special prin îmbunătăţirea sistemelor de încălzire şi răcire. O altă măsură importantă este îmbunătăţirea emisiilor şi a eficienţei combustibililor în sectorul transporturilor.
Tot astăzi, miniştrii vor examina primul raport anual al Comisiei privind stadiul actual al uniunii energetice, adoptat la 18 noiembrie.