"Buna funcţionare a pieţei interne de energie” în UE
La Bruxelles are loc luni Conferinţa cu tema "Buna funcţionare a pieţei interne de energie” în Uniunea Europeană.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Aprilie 2013, 12:26
Comisia Europeană şi-a fixat ca termen anul 2014 pentru realizarea unei pieţe interne a energiei, ceea ce înseamnă, în mare: integrarea şi interconectarea pieţelor statelor membre, îmbunătăţirea mediului concurenţial în domeniu, tranziţia către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, menţinerea securităţii furnizării de energie la cel mai scăzut preţ posibil.
Conferinţa de luni de la Bruxelles, organizată la iniţiativa comisarului european pentru energie, Günther Oettinger, se află la a doua ediţie şi are ca obiectiv identificarea principalelor provocări, în vederea încheierii procesului de realizare a pieţei interne de energie anul viitor.
Audio: Conferinţa cu tema "Buna funcţionare a pieţei interne de energie” în Uniunea Europeană.
Printre participanţi se numără, pe lângă membri ai Parlamentului European şi oficiali ai Comisiei, reprezentanţi ai sectorului industrial, ai asociaţiilor de consumatori şi ai celor care reglementează domeniul energetic în ţările membre.
Prin acest demers, instituţiile europene încurajează statele membre să-şi intensifice eforturile şi să popularizeze avantajele unei pieţe energetice comune veritabile, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreprinderi.
România este în urmă cu implementarea normelor europene privind piaţa internă a energiei, pe care ar fi trebuit să o încheie, ca şi celelalte ţări, la 3 martie 2011.
De aceea, Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii pentru transpunerea incompletă a acestora.
Mai exact, Uniunea Europeană este nemulţumita de faptul ca în Romania nu se aplică un preţ corect pentru energie electrică şi gaze, iar modalitatea prin care sunt stabilite tarifele nu este transparentă.
Piaţa internă a energiei este un instrument-cheie în furnizarea a ceea ce cetăţenii europeni îşi doresc cel mai mult: creştere economică, locuri de muncă, asigurarea nevoilor de bază la preţuri accesibile şi competitive, protecţia consumatorilor vulnerabili şi dezvoltarea sistemelor nepoluante de producerea a energiei.
Comisia Europenă va colabora cu statele membre în vederea responsabilizării consumatorilor şi a suprimării progresive a intervenţiei statului în domeniu, care alterează, adesea, buna funcţionare a pieţei libere.