Bun rămas, roaming, bun venit comunicării accesibile în rândul europenilor
Euranetplus împreună cu partenerul său Radio România găzduiesc astăzi, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, o dezbatere live.
Articol de Arina Petrovici, 08 Noiembrie 2016, 09:44
Euranetplus – cea mai amplă reţea pan-europeană de radio – împreună cu partenerul său Radio România găzduiesc astăzi, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, o dezbatere live, intitulată „Bun rămas, roaming, bun venit comunicării accesibile în rândul europenilor!”.
Regimul sistemului de roaming ar fi trebuit să fie o navă amiral în zona politicilor Uniunii Europene, pe care cetăţenii să o înţeleagă cu uşurinţă. Totuşi, nava a eşuat pe ţărm şi a trebuit pusă pe linia de plutire cu ceva mai puţin balast.
AUDIO: Agenda europeana. Euranetplus.
Statele membre ale Uniunii nu au fost unite în privinţa ideii de „sună ca acasă”, astfel că ea s-a transformat în „sună mai târziu”.
De pildă, ţări precum Spania, care au o puternică industrie telecom, au susţinut aplicarea de taxe mai mari pentru transferul de date, în timp ce Parlamentul European s-a pronunţat pentru reducerea lor.
Comisia Europeană a înţeles mesajul şi a încercat să reformuleze diverse aspecte ale sistemului de roaming.
Euranetplus – cea mai amplă reţea pan-europeană de radio – împreună cu partenerul său Radio România găzduiesc astăzi, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, o dezbatere live, intitulată „Bun rămas, roaming, bun venit comunicării accesibile în rândul europenilor!”. Dicuţiile se vor desfăşura în limba română, apoi în engleză, şi vor viza piaţa de roaming în sistemele telecon europene, precum şi impactul său financiar şi politic.
Moderatori vor fi jurnaliştii Radio România Internaţional Luana Pleșea şi Brian Maguire, de la Agenţia EuranetPlus Bruxelles, precum şi un student de la UBB Radio – Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
În iunie anul trecut, preşedinţia letonă a Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul comunitar asupra unor noi reguli care să pună capăt costurilor de roaming la telefonul mobil în cazul persoanelor care călătoresc în statele membre şi care să supravegheze accesul liber la internet.
Este vorba de propunerea cunoscută sub numele de Piaţa Unică Telecom.
Tot anul trecut, Parlamentul şi Consiliul Europene a adoptat regulamentul roaming, care a şi intrat in vigoare la 29 noiembrie.
În acest an, la 30 aprilie, taxele roaming au scăzut semnificativ, iar în 15 iunie 2017, este preconizat sfârşitul acestora pentru consumatorii din Uniunea Europeană.
La dezbaterea de astăzi, participanţii vor analiza care sunt efectele concrete ale abolirii costurilor de roaming pentru cetăţenii europeni; cine va beneficia mai mult de ele – turiştii, tinerii care studiază în străinătate ori cei care lucrează în alte ţări? Şi, nu în ultimul rând, cât de important va fi pentru europeni accesul liber la internet – o altă dimensiune a pachetului Pieţei Unice Telecom.