Bugetul Uniunii va fi votat în Parlamentul European
După negocieri dure, avute anterior cu guvernele ţărilor membre, eurodeputaţii ar trebui să adopte marţi bugetul pe termen lung a cărui valoare se ridică la 908 miliarde de euro.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Noiembrie 2013, 11:45
Bugetul Uniunii pe următorii şapte ani precum şi cel pentru anul viitor vor fi votate în Parlamentul European în sesiunea plenară de săptămâna aceasta de la Strasbourg.
Cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pentru 2014-2020 este de fapt bugetul Uniunii pe următorii şapte ani, în care sunt definite sumele maxime, numite şi plafoane, pentru fiecare domeniu de cheltuieli majore, priorităţile politice ale Uniunii pentru aceeaşi perioadă precum şi, implicit, contribuţiile şi alocările financiare care le vor reveni statelor membre.
După negocieri dure, avute anterior cu guvernele ţărilor membre, eurodeputaţii ar trebui să adopte marţi bugetul pe termen lung a cărui valoare se ridică la 908 miliarde de euro.
Audio: Bugetul Uniunii va fi votat în Parlamentul European.
Totodată, se aşteaptă decizia Parlamentului de la Strasbourg în legătură cu mai multe programe de investiţii în numeroase domenii ca agricultura, dezvoltarea regională, cercetarea, protecţia mediului, cultură, educaţie şi coeziune socială.
Până la acest moment, negocierile asupra bugetului multianual 2014-2020 s-au dovedit dificile, o parte dintre statele membre adoptând poziţii ferme şi adesea inflexibile.
În special ţările mai bogate care contribuie cu sume mari la constituirea bugetului Uniunii au insistat pe operarea unor reduceri consistente asupra nivelului global al bugetului.
Cu toate acestea, în actualul context de austeritate fiscală în întreaga Uniune, Comisia a prezentat o propunere ambiţioasă, dar realistă, pentru următorul cadru financiar multianual.
De exemplu, o facilitate intitulată "conectarea Europei" - care finanţează proiecte transfrontaliere în domeniile energiei, transporturilor, tehmologiei informaţiei pentru consiolidarea structurii de bază a pieţei noastre interne - a primit o alocare de 30 de miliarde de euro.
Construcţia bugetară prevede de asemenea o creştere semnificativă a sumelor alocate cercetării şi inovării precum şi fonduri suplimentare pentru tineretul Europei.
Tot în prezenta sesiune plenară, eurodeputaţii urmează să dea votul final pentru bugetul de anul viitor în care există alocări inclusiv pentru despăgubirea victimelor inundaţiilor şi secetei din acest an.
Bugetul pe 2014 conţine de asemenea priorităţile Parlamentului European în crearea de noi locuri de muncă, cercetare, inovare, securizarea frontierelor şi ajutoarele umanitare pe care le va acorda Uniunea anul viitor.