Bruxelles: Reuniune dedicată sănătății publice și siguranței alimentare
Discuțiile vor viza și actualele norme ale Uniunii Europene în materie de siguranță alimentară, unele dintre cele mai stricte din lume.
Articol de Mihaela Mihai, 22 Februarie 2017, 10:25
La Bruxelles are loc astăzi o reuniune dedicată sănătății publice și siguranței alimentare.
Reuniunea este organizată de Camera de Comerț a Marii Britanii în capital Belgiei.
Va fi, de fapt, o cină de lucru la care va veni în calitate de invitat special comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis.
AUDIO: Agenda europeană. EuranetPlus.
Aflat la jumătate de mandat, responsabilul comunitar va face un bilanț al măsurilor luate de actuala Comisie Europeană pentru a crește siguranța alimentelor și sănătatea publică. În același timp, va trece în revistă principalele provocări din domeniu.
Discuțiile vor viza și actualele norme ale Uniunii Europene în materie de siguranță alimentară, unele dintre cele mai stricte din lume.
Politica Bruxelles-ului vizează întregul lanţ de la valoarea nutritivă a furajelor, standarde în materie de sănătate și bunăstare a animalelor și de protecție a plantelor până la reguli clare cu privire la originea, conținutul și etichetarea alimentelor.
Există, de asemenea, norme pentru utilizarea pesticidelor și suplimentelor alimentare, ori a coloranților, antibioticelor și hormonilor. Pentru cazurile în care apar focare de boli în rândul animalelor,
Uniunea Europeană a pus la punct mecanisme și proceduri care permit o intervenție rapidă și, dacă este necesar, poate interzice anumite produse.
În acelaşi timp, Bruxelles-ul depune eforturi pentru a se asigura că standardele sale alimentare nu conduc la eliminarea de pe piață a produselor tradiționale, nu împiedică inovarea și nu afectează calitatea.
Țările noi care aderă la Uniune și la piața unică au uneori nevoie de măsuri tranzitorii până în momentul în care sunt cu adevărat pregătite să preia standardele ridicate în materie de siguranță alimentară. Între timp, aceste ţări nu pot exporta produsele alimentare care nu respectă aceste standarde.
Siguranţa alimentară este un subiect sensibil şi în negocierile pe care Uniunea Europeană le poartă de mai mulți ani cu Statele Unite pentru încheierea unui Acord de Liber Schimb. Adversarii europeni ai înțelegerii se tem că documentul ar putea face loc pe piața comunitară pentru organismele modificate genetic.
Temerile au fost alimentate anul trecut de organizaţia Greenpeace, care a publicat aproape 250 de pagini ale unui document despre care a afirmat că reprezintă o parte a proiectului de acord. Informațiile, spune Greenpeace, confirmă suspiciunile că înțelegerea pune în pericol sănătatea consumatorilor și mediul.