Bruxelles:Conferință la nivel înalt privind cooperarea în domeniul energiei
Reuniunea de astăzi este găzduită de comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.
Articol de Mihaela Mihai, 17 Martie 2016, 08:49
Cooperarea în domeniul energiei dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale Parteneriatului Estic şi cele din Asia Centrală este tema unei conferinţe la nivel înalt organizată astăzi la Bruxelles.
Reuniunea de astăzi este găzduită de comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, şi va marca 20 de ani de cooperare neîntreruptă cu ţările partenere din est şi cu cele din Asia Centrală.
Şi-au anunţat participarea peste 200 de reprezentanţi din Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus si Azerbaidjan, toate ţări membre ale Parteneriatului Estic, dar şi din Kârgâstan, membri ai unor instituţii financiare internaţionale, academicieni şi responsabili din sectorul privat.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Discuţiile pleacă de la realitatea că energia reprezintă un sector vital pentru dezvoltarea economică şi socială a statelor din Parteriatul estic şi din Asia Centrală, fie că sunt producătoare, importatoare sau doar ţări de tranzit. Conferinţa va pune accentul pe securitatea energetică şi pe investiţii, dar si pe cooperarea cu alte state, precum Turcia.
Vor fi analizate și posibilitățile de încurajare a producerii de energie din surse regenerabile în statele din vecinătatea estică a Uniunii și de modernizare a infrastructura de transport a gazelor naturale în țări precum Georgia, Republica Moldova sau Ucraina.
Reuniunea de astăzi de la Bruxelles are loc la o lună de la prezentarea, de către Comisia Europeană, a unor noi măsuri de întărire a securității aprovizionării cu energie.
Măsurile acordă o importanță deosebită domeniului gazelor naturale, iar executivul comunitar cere transparență în încheierea contractelor.
Marcată încă de crizele dintre Rusia si Ucraina, care a dus la sistarea livrărilor de gaze, Uniunea Europeană își fixează acum drept obiectiv diversificarea furnizorilor si a traseelor de aprovizionare.
Este și motivul pentru care Bruxelles-ul propune trecerea de la o abordare națională la una regională în ceea ce privește elaborarea măsurilor de securitate a aprovizionării.
Mai mult… este introdus principiul solidarității între statele membre, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a gospodăriilor și a serviciilor sociale esențiale, precum asistența medicală, în cazul în care aprovizionarea acestora este afectată de o criză majoră.