BEI, împrumut de 15 milioane de euro companiei Agricover din România
Banca Europeană de Investiţii a acordat României primul program de finanţare în cadrul planului de investiţii strategice al Comisiei Europene.
Articol de Laurenţiu Văduva, 08 August 2016, 09:26
Banca Europeană de Investiţii a acordat României primul program de finanţare în cadrul planului de investiţii strategice al Comisiei Europene.
Împrumutul de 15 milioane de euro va fi folosit pentru sprijinirea IMM-urilor din sectorul agricol.
Împrumutul de 15 milioane de euro a fost oferit companiei Agricover Credit IFN din România pentru a finanţa proiecte de dimensiuni reduse implementate în ţara noastră de întreprinderile mici şi mijliocii din domeniul agricol.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Potrivit vicepreşedintelui Băncii Europene de Investiţii, Cristian Popa, este primul acord încheiat de România în cadrul Fondului European de Investiţii Strategice, pilonul central al planului de investiţii pentru Europa, lansat de Comisia Juncker.
Prin intermediul acestei finanţări, Agricover Credit va putea furniza mai multe împrumuturi pe termen mediu IMM-urilor din sectorul agricol, iar oficialul citat se aşteaptă ca programele BEI să se extindă şi la alte sectoare.
Anunţul făcut de Banca Europeană de Investiţii de a furniza finanţarea de tip capital de stat, seed finance, pentru IMM-urile româneşti din agricultură oferă un binevenit impuls investiţiilor, creării de noi locuri de muncă şi creşterii economice în zonele rurale.
Acest proiect ar trebui să funcţioneze drept model de bază pentru cele similare, în aşteptare în întreaga Europă rurală, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.
Agricover Credit IFN este în prezent singura instituţie financiară din România axată în mod exclusiv pe finanţarea agricultorilor şi a proiectelor lor.
Împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii va ajuta la găsirea de soluţii pentru lipsa finanţărilor necesare IMM-urilor agricole din România şi va contribui astfel la mai buna utilizare a potenţialului agriculturii româneşti, mai notează Comisia Europeană.
Fondul European pentru Investiţii Strategice îşi propune să corecteze disfuncţionalităţile actuale ale pieţei, prin eliminarea lacunelor şi mobilizarea investiţiilor private.
El sprijină investiţii strategice în domenii-cheie, precum infrastructura, educaţia, cercetarea şi inovarea şi finanţarea de risc pentru întreprinderile mici.