Banca Europeană pentru Investiţii organizează un seminar la Praga
Banca Europeană pentru Investiţii organizează la Praga un seminar pentru a prezenta programele prin care sprijină inovarea şi cercetarea în Uniunea Europeană.
Articol de Mihaela Mihai, 27 Ianuarie 2017, 10:47
Banca Europeană pentru Investiţii organizează la Praga un seminar pentru a prezenta programele prin care sprijină inovarea şi cercetarea în Uniunea Europeană.
Capitala Cehiei este o etapă a unui turneu, început de mai bine de un an şi jumătate de responsabilii instituţiei financiare europene.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
Inovarea este un motor al creşterii economice şi contribuie la crearea de noi locuri de muncă - este principiul pe care se bazează actuala strategi de dezvoltare a Uniunii Europene şi motivul pentru care Bruxelles-ul cere statelor membre să investească 3% din Produsul Intern Brut în cercetare şi dezvoltare, până în 2020,1% din Fonduri Publice şi 2% din investiţii private.
Inovarea este văzută şi ca o soluţie pentru marile provocări actuale: energie, siguranţă alimentară, sau schimbări climatice.
Sunt idei care vor domina şi seminarul de astăzi de la Praga, în timpul căruia responsabilii Băncii Europene de Investiţii vor prezenta pe larg instrumentele financiare şi serviciile de consultanţă, prin care ajută întreprinderile inovatoare să obţină mai uşor finanţare.
Discuţiile sunt organizate în colaborare cu autorităţile din Cehia, iar accentul va fi pus pe o iniţiativă, lansată în urmă cu doi ani şi jumătate, în colaborare cu Comisia Europeană, este vorba de "InnovFin" - Finanţare pentru Inovatori - o iniţiativă care dispune până în 2020 de fonduri în valoare de peste 24 miliarde de euro, destinate finanţării activităţilor de cercetare şi inovare, desfăşurate de întreprinderile mici, mijlocii şi mari, dar şi de promotorii infrastructurilor de cercetare.
Máire Geoghegan-Quinn, fost comisar european pentru cercetare, atrăgea atenţia, în momentul lansării iniţiativei, că Uniunea Europeană este în urmă faţă de concurenţii săi pe plan mondial în ceea ce priveşte investiţiile întreprinderilor în inovare; ea încuraja băncile să crediteze aceste proiecte şi să ajute societăţile care desfăşoară activităţi intense de cercetare să obţină finanţare.
Toate instrumentele sunt determinate de cerere fără alocări prealabile între sectoare, ţări sau regiuni.
După Praga, responsabilii Băncii Europene de Investiţii vor ajunge la Bucureşti, pe 3 martie, şi la Sofia, în Bulgaria, cu o zi mai devereme.
Au fost înainte la Paris, Madrid sau Lisabona, dar şi capitalele unor ţări din afara Uniunii dar asociate programului european de cercetare "Orizont 2020"; luna viitoare, de exemplu, va fi organizat un seminar în capitala Ucrainei, Kiev.