"Avantajele" unui Cer Unic European
Companiile aeriene care operează în Europa şi-ar putea reduce costurile cu aproape 5 miliarde de euro anual, dacă spaţiul aerian european ar fi privit ca un tot unitar.
Articol de Adriana Leu, 11 Iunie 2013, 12:10
Comisia Europeană va prezenta marţi propuneri pentru accelerarea reformei sistemului de control al traficului aerian din Europa.
Spaţiul aerian al Europei este survolat zilnic de aproape 27 000 de zboruri controlate – adică aproximativ 9 milioane de zboruri pe an.
Datele oficiale mai arată că 1,4 miliarde de pasageri trec anual prin cele peste 440 de aeroporturi ale Europei.
Statele Unite controlează un spaţiu aerian similar ca mărime cu cel european, cu mai mult trafic, dar cu costuri reduse la jumătate.
Audio: Reforma sistemului de control al traficului aerian din Europa.
Dealtfel, companiile aeriene care operează în Europa şi-ar putea reduce costurile cu aproape 5 miliarde de euro anual, dacă spaţiul aerian al bătrânului continent ar fi privit ca un tot unitar.
Faptul că fiecare stat îşi gestionează singur traficul aerian face ca un zbor să fie prelungit, în medie cu 42 de kilometri, ceea ce implică un consum mai ridicat de combustibil, o cantitate mai mare de emisii de gaze, întârzieri, dar şi costuri mai mari pentru clienţi.
Pentru remedierea acest probleme, la sfârşitul anilor 1990 au fost formulate propuneri pentru crearea unui Cer Unic European, care practic ar înlatura graniţele naţionale în aer pentru a crea un singur spaţiu aerian.
Avantajele, potrivit Comisiei Europene, ar fi majore: gradul de siguranţă ar creşte de 10 ori; capacitatea spaţiului aerian s-ar tripla; costurile de management al traficului s-ar reduce la jumătate, iar impactul asupra mediului ar fi cu 10% mai mic.
Pentru a putea fi puse în practică, din anul 2004, Uniunea Europeană deţine competenţe în gestionarea traficului aerian şi doreşte să reformeze gestionarea spaţiului aerian astfel încât să fie susţinută creşterea numărului de curse şi a siguranţei călătoriilor, cu creşterea eficienţei, fără a fi uitată însă protejarea mediului înconjurător, mai ales că, potrivit estimărilor, din 2020 anual vor fi efectuate 17 milioane de zboruri, adică dublu faţă de prezent.