Audierile comisarilor europeni, la final
Marți se încheie audierile comisarilor europeni nominalizaţi în echipa constituită de preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean Claude Junker.
Articol de Arina Petrovici, 07 Octombrie 2014, 12:04
Fostul premier finlandez, Jyrki Katainen, desemnat pentru portofoliul Ocupării forţei de muncă, investiţii şi competitivitate, deschide ultima zi de audieri în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
În cazul său, au loc audieri în cinci comisii, deoarece portofoliul presupune atribuţii în mai multe domenii.
După-amiază, eurodeputaţii îl vor evalua pe Frans Timmermans, propus de Olanda şi desemnat, printre altele, pentru relaţii interinstituţionale, statul de drept şi funcţia de prim-vicepreşedinte al viitoarei Comisii Europene.
Audio: Audierile comisarilor europeni, la final. (Euranet Plus)
Pe parcursul a trei ore, fiecare candidat susţine un discurs de 15 minute, după care răspunde la întrebările eurodeputaţilor.
Aceştia examinează competenţele generale şi cunoştinţele fiecăruia în domeniu. Inspirate după modelul Congresului american, evaluările sunt descrise chiar de reprezentanţii Legislativului european drept nişte curse cu obstacole.
La audierile de săptămâna trecută, câţiva dintre comisarii desemnaţi de Jean Claude Juncker nu au convins comisiile de specialitate ale Parlamentului comunitar.
Este vorba de spaniolul Miguel Arias Canete, francezul Pierre Moscovici şi ceha Vera Jurova, cărora eurodeputaţii le-au transmis întrebări suplimentare. În timp ce aseară, ungurul Tibor Navracsics a fost respins de comisia pentru Cultură a Legislativului, britanicul Jonathan Hill, a cărui numire pentru protofoliul Serviciile Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital, a suscitat critici din partea multor europarlamentari va fi audiat din nou, astăzi.
Miguel Arias Canete, desemnat pentru Energiei şi Schimbările Climatice, este o personalitate controversată şi acuzat, în Spania, de conflict de interese. Iar popularii din Legislativul European au ripostat la audierea francezului Pierre Moscovici, nominalizat pentru Afaceri Economice.
Potrivit calendarului oficial, noua Comisie Europeană va fi validată prin votul din plenul Parlamentului European în 22 octombrie şi ar urma să-şi înceapă mandatul de cinci ani la 1 noimebrie. Pentru a trece de plen, este nevoie de susţinerea unei majorităţi simple.
Chiar şi aşa, Parlamentul European are puterea necesară pentru a schimba unii candidaţi, dacă nu fac faţă audierilor sau dacă se consideră că au probleme de credibilitate.