Audieri în Parlamentul European privind programele de spionaj
Luni continuă audierile pe tema controversatului program american de supraveghere a comunicaţiilor. Comisia pentru Libertăţi Civile a PE va audia şi un congresman american.
Articol de Mihaela Mihai, 11 Noiembrie 2013, 15:01
Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European continuă luni audierile pe tema controversatului program american de supraveghere a comunicaţiilor.
La audierile de luni de la Bruxelles este aşteptat un congresman american, Jim Sensenbrenner, membru al Comitetului pentru Afaceri Judiciare şi preşedinte al Subcomitetului pentru Crimă, Terorism şi Securitate Internă.
Va avea loc un schimb de păreri, care urmează discuţiilor pe care parlamentarii europeni l-au avut deja cu responsabilul american la sfârşitul lunii octombrie la Washington.
Audio: Audieri în Parlamentul European privind programele de spionaj americane.
Tot luni va fi luată în discuţie implicarea unor companii private în activităţile Statelor Unite de supraveghere a comunicaţiilor.
Oficiali din cadrul Microsoftşi Google vor face precizări legate de informaţiile apărute în presa din întreaga lume.
In timpul audierilor de săptămâna trecută, mai mulţi experţi, veniţi în faţa Comisiei pentru Libertăţi Civile, au afirmat că Parlamentul European ar trebui să se folosească de prerogativele sale pentru a reconsidera acordurile dintre Uniunea Europeanăşi Statele Unite legate de transferul datelor privind combaterea finanţării terorismuluişi să facă demersuri pentru realizarea unui 'nor' european pentru protecţia informaţiilor.
Ei au recomandat totodată introducerea obligativităţii unei autorizări juridice pentru activităţile de spionaj.
O altă recomandare vizează înfiinţarea unui comitet al Parlamentului Europeanşi al legislativelor naţionale pentru supravegherea agenţiilor Uniunii, precum Europol, şi acordarea unei protecţii legale denunţătorilor, care să prevadăşi posibilitatea de a le acorda acestora azil într-un stat comunitar.
Pe de altă parte, crearea unui serviciu de informaţii european, aşa cum a cerut vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, nu este văzută ca o soluţie.
Experţii au apreciat că programele de spionaj pe scară largă "distrug" încrederea cetăţenilorşi a firmelor.
Următoarele audieri vor avea loc joi la Bruxellesşi lunea viitoare la Strasbourg.
Scandalul privind spionajul american în Europa a luat amploare după ce presa a scris despre interceptarea convorbirilor purtate de milioane de cetăţeni din Franţaşi Spania, darşi despre monitorizarea de către serviciile americande de informaţii a telefonului cancelarului german, Angela Merkel.