Ateliere de lucru şi dezbateri în Olanda în domeniul e-sănătăţii
Bunele practici în domeniul e-sănătăţii sunt promovate de astăzi de Olanda, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene.
Articol de Mihaela Mihai, 08 Iunie 2016, 10:33
Bunele practici în domeniul e-sănătăţii sunt promovate de astăzi de Olanda, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene.
Gazda evenimentelor organizate în colaborare cu executivul comunitar şi cu o organizaţie non profit specializată în modernizarea sistemelor medicale europene va fi oraşul Amsterdam.
Timp de trei zile vor avea loc ateliere de lucru şi dezbateri.
Şi-au anunţat participarea peste 2.000 de experţi în tehnologia informaţiei, medici, reprezentanţi ai administraţiei publice şi ai organizaţiilor de pacienţi din statele membre ale uniunii.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Datele oficiale arată că Europa se confruntă în prezent cu o criză în domeniul asistenţei medicale ca urmare a îmbătrânirii populaţiei.
Soluţia ar putea veni din valorificarea la maximum a tehnologiilor digitale, care oferă pacienţilor un acces mai bun şi mai rapid la sfaturi şi tratamente medicale, iar specialiştilor din domeniu o reducere a costurilor.
Printre instrumentele e-sănătate se numără fişierele şi prescripţiile electronice, schimbul de informaţii medicale şi serviciile de sănătate la distanţă. E-sănătatea este şi o parte importantă a strategiei europene de creare a unei pieţe unice digitale anunţate anul trecut de executivul comunitar.
În aprilie anul acesta, comisia a stabilit şi un set de măsuri, prin care vrea să încurajeze statele membre să dezvolte serviciile transfrontaliere de e-sănătate, mai precis reţetele electronice şi transferul rapid al dosarelor pacienţilor.
S-ar face astfel un mare pas înainte faţă de acum trei ani, când, potrivit unei analize a Comisiei Europene, doar 48% dintre spitalele din întreaga uniune foloseau sistemele electronice pentru schimbul de informaţii. Cele mai bune rezultate erau înregistrate la acea vreme în Danemarca, Estonia, Luxemburg, Olanda şi Suedia.
Cele trei zile de dezbateri de la Amsterdam vor pune accentul pe ceea ce-şi doresc potenţialii utilizatori de servicii de e-sănătate şi pe creşterea calităţii.
Fruntaşă deja în domeniu, Olanda îşi propune ca până în 2019 cel puţin 80% dintre pacienţii care suferă de o boală cronică să poată avea acces oricând, prin sistemele de e-sănătate, la propriul dosar medical.
Un alt obiectiv stabilit tot pentru 2019 este ca trei sferturi dintre persoanele în vârstă sau dintre cei care suferă de o afecţiune cronică să îşi poată evalua singuri cu ajutorul unor dispozitive moderne starea de sănătate, de exemplu să îşi măsoare tensiunea arterială sau nivelul colesterolului şi să ia legătura apoi imediat cu medicul.