Atelier privind implementarea politicilor energetice ale UE
Un atelier de lucru dedicat participării publice şi transparenţei în implementarea politicilor energetice ale UE are loc timp de doua zile în capitala sârbă, Belgrad.
Articol de Mihaela Mihai, 25 Februarie 2016, 09:00
Un atelier de lucru dedicat participării publice şi transparenţei în implementarea politicilor energetice ale Uniunii Europene are loc timp de doua zile în capitala sârbă, Belgrad.
Atelierul face parte din seria de activităti prin care Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene vrea să încurajeze schimbul de informatii prin intermediul Platformei E TRACK, o inițiativă lansata în comun cu Direcția Generală de Energie a executivului comunitar.
E-TRACK, sau pe larg Centrul de cunostinte Energie – Transparență, oferă cetatenilor ocazia de a-și împărtăși experientele din viața de zi cu zi și de a aduce în atenția autorităților problemele cu care se confruntă, contribuind în acest fel la punerea în aplicare, intr-un mod cât mai eficient, a politicilor energetice.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Platforma este deschisă cetatenilor din statele membre ale Uniunii, dar şi celor din țările aspirante la aderare pentru că toate vor trebui sa ţină cont de strategia europeană din domeniul energiei.
Belgradul nu a fost, de altfel, ales întamplator ca loc de desfăsurare a atelierului de lucru. Cele doua zile de discuții se vor axa pe situaţia din statele candidate la aderare, cum este cazul țării gazda, Serbia, sau al Albaniei, Muntenegrului ori Turciei, din cele nou intrate in Uniune, Croatia, sau al celor aspirante la inceperea negocierilor de aderare, Bosnia Hertegovina.
Nu vor fi uitate nici tarile membre ale Parteneriatului Estic, cum ar fi Armenia, Georgia sau Republica Moldova.
Atelierul este deschis membrilor societății civile, reprezentanților autoritatilor nationale si ai industriei de profil.
Din discutie nu vor lipsi nici măsurile de întărire a securității aprovizionării cu energie, anunțate săptămâna trecută de Comisia Europeană. Bruxelles-ul pune accentul în special pe domeniul gazelor naturale și cere transparență în încheierea contractelor.
Marcată încă de crizele dintre Rusia si Ucraina, Uniunea își fixează acum drept obiectiv diversificarea furnizorilor si a traseelor de aprovizionare.
Este și motivul pentru care propune trecerea de la o abordare națională la una regională în ceea ce privește elaborarea măsurilor de securitate a aprovizionării.
Mai mult, este introdus principiul solidarității între statele membre, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a gospodăriilor și a serviciilor sociale esențiale, precum asistența medicală, în cazul în care aprovizionarea acestora este afectată de o criză majoră.