Asigurarea egalităţii de gen, obiectiv prioritar al Consiliului UE
Egalitatea de gen este unul dintre principiile fundamentale ale dreptului comunitar, care consfinţeşte asigurarea egalităţii de şanse şi tratamentul egal pentru femei și bărbați.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Ianuarie 2016, 13:57
Cele 3 ţări ce vor asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene până pe 30 iunie 2017 şi-au fixat între obiectivele prioritare asigurarea egalităţii de gen.
Olanda, Slovacia şi Malta vor deţine succesiv preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie 2016 - 30 iunie 2017, formând aşa-numitul trio al preşedinţilor.
Acest trio a fost instituit de câţiva ani, cu scopul de a asigura un grad mai mare de coordonare, coerenţă şi continuitate a politicilor europene.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Potrivit preşedinţiei semestriale olandeze a Consiliului, în exerciţiu în prezent, Declaraţia semnată de cele trei ţări – care arată că egalitatea între bărbaţi şi femei este o condiţie esenţială pentru asigurarea creşterii economice, a bunăstării şi incluziunii sociale în Uniunea Europeană – cuprinde principalele priorităţi referitoare la această problemă, concentrându-se pe scăderea ratei şomajului în rândul femeilor.
Egalitatea de gen este unul dintre principiile fundamentale ale dreptului comunitar, care consfinţeşte asigurarea egalităţii de şanse şi tratamentul egal pentru femei și bărbați, precum şi lupta împotriva oricărei forme de discriminare bazate pe sex.
Aceasta înseamnă nu numai salarii similare între femei şi bărbaţi pentru acceeaşi muncă prestată, ci şi oportunităţi egale la ocuparea unei funcţii de conducere, vizibilitate, autonomie și participare egală a celor două sexe în toate sferele vieții publice și private.
În următorul an şi jumătate, un accent special va fi pus pe faptul că femeile sunt mai expuse riscului reprezentat de sărăcie decât bărbaţii. Declaraţia celor 3 ţări - Olanda, Slovacia şi Malta - include şi o listă cu măsuri concrete ale Uniunii, care să susţină progresele în domeniul egalităţii de gen în următoarele 18 luni.
În acelaşi document, trio-ul preşedinţiilor Consiliului Uniunii insistă pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilităţi.
Astfel, ţările ar trebui să ia măsurile necesare pentru ca aceştia să poată folosi şi să aibă acces la fel de uşor ca şi ceilalţi cetăţeni europeni la bancomate, servicii bancare, telecomunicaţii şi transport public.
Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene, în întreaga Uniune, aproximativ 80 de milioane de persoane cu diverse probleme medicale întâmpină obstacole la accesul la anumite bunuri şi servicii.