Armonizarea pieţelor de energie ale Europei, din nou în actualitate
Parteneriatul estic este un mediu de colaborare bazat pe împărtăşirea valorilor democratice şi sprijinul pentru dezvoltarea economică şi buna guvernare.
Articol de Laurenţiu Văduva, 24 Iunie 2016, 10:10
Oficiali şi experţi ai Comisiei Europene discutã astăzi la Bruxelles cu autorităţile din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina despre proiectele Platformei Parteneriatului Estic pentru Securitate Energeticã.
Iniţiativă comună a Uniunii Europerne şi a altor 6 state din Europa, Parteneriatul estic este un mediu de colaborare bazat pe împărtăşirea valorilor democratice şi sprijinul pentru dezvoltarea economică şi buna guvernare.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
Uniunea Europeană s-a angajat să construiască relaţii bune şi avantajoase cu aceste ţări, care au beneficiat deja de programe cu finanţare europeană în valoare de mai multe miliarde de euro.
Cele 6 state partenere sunt Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Securitatea energetică este una dintre cele 4 platforme de lucru ale Parteneriatlui Estic.
Dezvoltarea interconexiunilor de gaze, petrol şi electricitate între Uniunea Europeană şi aceste state ajută integrarea pieţelor de energie.
Sursele şi rutele de tranzit se diversifică, apare armonizarea la nivel naţional şi regional, creşte competitivitatea, iar alimentarea cu energie devine mai sigură şi mai ieftină.
Se urmăreşte şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili pentru trecerea la economia nepoluantă.
Importantă este şi stabilirea unui cadru legislativ comun pentru securitatea nucleară, statelor partenere oferindu-li-se asistenţa experţilor Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor radioactive.
Reprezentanţii Platformei pentru Securitate Energetică se întâlnesc de două ori pe an.
Astăzi la Bruxelles vor fi prezenţi oficiali ai ministerelor energiei şi autorităţilor de reglementare şi control în domeniu din statele partenere, alături de oficiali şi experţi europeni şi responsabili din mediul de afaceri.
Se va vorbi despre stadiile implementării planurilor de acţiune pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, atragerea de investiţii şi transparenţa achiziţiilor publice în sectorul energetic, importanta colectării de date, securitatea fluxurilor de informatii, monitorizarea ca bază a procesului decizional.