Anul 2013, marcat de disputele pe bugetul multi-anual
Parlamentul European s-a reunit în această săptămână la Strasbourg, în ultima sesiune plenară de dinaintea alegerilor europarlamentare, programate la 25 mai.
17 Aprilie 2014, 11:56
Cea de-a 7-a legislatură a Parlamentului European a fost dominată, în esenţă, de criza economică şi socială căreia Uniunea a încercat, din greu, să-i facă faţă.
Din cauza crizei, sentimentul de apartenenţă la construcţia şi valorile europene s-a clătinat serios în multe state încercate de şomaj record şi puse sub presiune suplimentară de sistemele bancare în cădere liberă.
"Austeritate" a fost cuvânt de ordine pentru o bună perioadă de timp.
În paralel însă, o miză uriaşă pentru forurile comunitare a fost găsirea unei soluţii pentru intervenţia în cazul băncilor cu probleme, adică accelerarea proiectului Uniunii Bancare.
Pe ultima sută de metri, la această ultimă plenară, eurodeputaţii au votat trei măsuri prin care povara salvării băncilor cu probleme va fi luată de pe umerii contribuabililor, prin intermediul unui fond comun special creat.
Audio: Anul 2013, marcat de disputele pe bugetul multi-anual.
2013 a fost marcat de disputele pe bugetul multi-anual – respins în primă fază printr-o rezoluţie, dar şi de votul în favoarea reformei politicii agricole comune.
Un vot cheie al eurodeputaţilor a fost şi cel de anul trecut, când legislativul comunitar a votat, la plenara din septembrie, o rezoluţie pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.
Programul Erasmus a fost extins, iar proiectul garanţiei pentru tineret a primit undă verde.
Totodată, a fost adoptată strategia pentru tineri 2013-2015.
În mai 2012 Parlamentul a votat în favoarea taxei pe tranzacţiile financiare.
Anterior, în luna februarie a aceluiaşi an, Parlamentul European şi-a exprimat o primă poziţie referitoare la eurobonduri, obligaţiuni comune europene. Eurodeputaţii au votat în favoarea controversatei iniţiative.
Parlamentul European s-a făcut remarcat şi prin respingerea ACTA, acordul comerical de combatere a contrafacerii, care ar fi periclitat o serie de drepturi şi libertăţi fundamentale.
Parlamentul European a intervenit şi în negocierile pentru acordul de liber schimb Uniunea Europeană – Statele Unite, încă nefinalizate.
La acel moment, eurodeputaţii au votat pentru excluderea sectorului audiovizual din negocieri.
În 2010, legislativul comunitar a adoptat o rezoluţie prin care se cere interzicerea cianurilor în exploatările miniere.
Nu în ultimul rând, Parlamentul European a votat pentru eliminarea tarifelor de roaming.
De anul viitor, tarifele naţionale vor deveni universale pe teritoriul Uniunii.