Ancheta privind programele de supraveghere în masă, la final
Eurodeputaţii ar urma să decidă prin vot ca protecţia datelor să nu facă parte din negocierile comerciale dintre Uniunea European şi Statele Unite, ci să fie tratată separat.
Articol de Victor Gheorghe, 12 Martie 2014, 11:08
Parlamentul European încheie ancheta privind programele de supraveghere în masă.
Ancheta declanşată în urma acestui scandal se încheie după ce au avut loc 16 audieri în legislativul european pe această temă.
Eurodeputaţii ar urma să decidă prin vot ca protecţia datelor să nu facă parte din negocierile comerciale dintre Uniunea European şi Statele Unite, ci să fie tratată separat.
Potrivit unui comunicat, deputații europeni susţin că Uniunea ar trebui să suspende acordul privind datele bancare cu Statele Unite și principiile privind viața privată din "zona de siguranță" pentru companiile americane. “Lupta împotriva terorismului nu poate justifica supravegherea în masă secretă și ilegală”- consideră eurodeputaţii.
Audio: Ancheta privind programele de supraveghere în masă, la final.
Noile reguli privind protecţia datelor la nivelul UE ar urma să le ofere cetăţenilor controlul asupra acestora, actualizând astfel o legislaţie în vigoare de 19 ani.
Dacă un stat îi cere unei companii, de exemplu, unui motor de căutare, reţea de socializare sau furnizor de servicii IT să facă publice informaţiile personale procesate în UE, compania va trebui să ceară permisiunea Autorităţii Naţionale de Protecţie a datelor înainte de a transfera orice fel de informaţie.
Compania va trebui, de asemenea, să informeze persoana despre o astfel de cerere, mai spune textul acestei noi legislaţii.
Potrivit amendamentelor depuse de eurodeputaţi, companiile care vor încălca regulile vor fi pasibile de amenzi de până la 100 de milioane de euro sau până la 5% din cifra de afaceri anuală globală.
O altă prevedere va fi aceea că un cetăţean european are dreptul să i se şteargă datele personale în cazul în care acestea au fost publicate fără permisiunea sa, acceptul său fiind obligatoriu înainte de a i se procesa datele personale.
Această propunere legislativă este un răspuns la problemele ridicate de scandalul supravegherii în masă declanşată anul trecut privind interceptări ale comunicaţiilor unor politicieni sau companii europene de către Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite.