Amprenta ecologică a Europei
La Berlin, începe, marţi, Conferinţa internaţională privind impactul şi efectele, pe care le are asupra mediului înconjurător, producţia de alimente şi băuturi.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Mai 2014, 12:19
Cetaţenii din Uniunea Europeană însumează mai puţin de 10% din populaţia mondială şi, cu toate acestea, consumă jumătate din producţia mondiala de carne, un sfert din cea de hârtie şi 15 % din energia produsă pe planetă.
Amprenta ecologică a Europei – adică ceea ce rămâne în urmă, după producţia bunurile ce se consumă pe continentul nostru - este una dintre cele mai mari de pe Pământ.
Dacă restul populaţiei mondiale ar trăi ca europenii, ar fi necesare resursele a mai mult de două planete precum Pamântul pentru a o întreţine.
Creşterea economică şi dezvoltarea tehnologiilor moderne din ultimele decenii, nivelul de confort la care a ajuns viaţa celor mai mulţi dintre europeni au dus la o cerere tot mai mare de produse şi servicii şi, implicit, de energie şi resurse.
Audio: Amprenta ecologică a Europe.
În plus, consumul, inclusiv de alimente şi băuturi, generează o mare cantitate de ambalaje, care nu de puţine ori ajung în natură.
Un alt aspect este cantitatea imensă de alimente, pe care europeni o aruncă la gunoi, în timp ce jumătate de planetă suferă de foame.
Alte cifre arată că locuinţele, bunurile din gospodărie, alimentele şi călătoriile sunt responsabile pentru 70-80 % din totalul efectelor nocive asupra mediului, de la poluare şi emisii de gaze cu efect de seră până la exploatarea terenurilor şi deşeuri.
Conferinţa, care se desfăşoară, marţi şi miercuri, la Berlin, reuneşte experţi din industria alimentară, a băuturilor şi a amabalejelor, precum şi specialişti din domeniul protecţiei mediului, care vor analiza punerea în aplicare a unor modele de producţie cât mai ecologice şi prietenoase cu mediul înconjurător.
Discuţiile au ca reper metodologia elaborată de Comisia Europeană privind evaluarea cantitativă a impactului asupra mediului al produselor, de-a lungul ciclului lor de viaţă.
Punctul culminant al conferinţei este prezentarea de proiecte-pilot privind amprenta ecologică.
Pentru viitor, potrivit intenţiilor şi iniţiativelor Comisiei Europene, societatea noastră ar trebui să treacă, treptat, la un stil de viaţă axat pe producţia şi consumul durabile, ceea ce înseamnă utilizarea mai eficientă a resurselor naturale, a energiei, reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a poluării mediului.