Aderarea Serbiei la UE, pe agenda Parlamentului European
Pe agenda de marţi a Parlamentului European se află numeroase rapoarte, între care şi cel referitor la procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Martie 2014, 12:45
Parlamentul European este reunit în această săptămână în sesiune plenară la Strasbourg.
Pe agenda de marţi se află numeroase rapoarte, între care şi cel referitor la procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană
Raportul eurodeputatului din România, Iuliu Winkler, se referă la adoptarea unui regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind anumite proceduri de aplicare a acordului de stabilizare şi asociere Uniunea Europeană-Serbia.
Acordul, care liberalizează practic comerţul între Uniune şi Serbia, a fost aprobat de Parlamentul European în 2011 şi a intrat în vigoare la 1 septembrie anul trecut.
Audio: Aderarea Serbiei la UE, pe agenda Parlamentului European.
Ce stabileşte regulamentul şi ce efecte are aplicarea acordului pentru Serbia - am aflat de la autorul raportului, parlamentarul european Iuliu Winkler.
"Este un pas foarte important în aşa-numita "cale europeană a Serbiei" şi importanţa acordului trebuie considerată şi în contextul mai larg regional al Balcanilor de Vest. Serbia este ţara care, din multe puncte de vedere, poate să dea tonul în regiune, în eforturile ţărilor fostei Iugoslavii, de apropiere de Uniunea Europeană.
"Ceea ce Parlamentul European votează în plenara de la Strasbourg este aplicarea prevederilor comerciale ale acordului de asociere, deschiderea comercială şi aplicare preferinţelor comericale din partea Uniunii Europene către Serbia. Va fi şi un instrument, un motto pentru creşterea eocnomică a Serbiei şi pentru crearea de noi locuri de muncă, dar cred că va constitui şi un impuls pentru reformele pe care guvernul sârb trebuie să le iniţieze şi să le realizeze pe calea sa către Uniunea Europeană", a spus Iuliu Winkler.
În ianuarie, anul acesta, Serbia a deschis negocierile de aderare la Uniunea Europeană, pe care şi-a propus să le încheie în 2018.
Spre deosebire de candidaţii anteriori, Serbia se află într-o situaţie diferită pentru că este obligată să-şi normalizeze relaţiile cu Kosovo, fosta sa provincie care şi-a declarat independenţa în 2009, devenind un stat de sine stătător, recunoscut de majoritatea statelor din Uniunea Europeană, nu însă şi de Serbia.