“Acţiune pentru climă în bazinul mediteranean”, la Rabat
“Acţiune pentru climă în bazinul mediteranean” – este tema conferinţei organizate, astăzi, la Rabat, în Maroc, de Banca Europeană de Investiţii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Septembrie 2016, 11:18
“Acţiune pentru climă în bazinul mediteranean” – este tema conferinţei organizate, astăzi, la Rabat, în Maroc, de Banca Europeană de Investiţii.
Toată lumea vorbeşte de ameninţarea pe care o reprezintă schimbările climatice. Dar ce înseamnă acest lucru?
Pe scurt şi foarte simplu: temperaturile cresc, frecvenţa şi intensitatea precipitaţiilor se schimbă, gheţarii şi zăpada de pe munţi se topesc, iar nivelul mărilor creşte.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Prima consecinţă: fenomene meteo extreme, inundaţii, secetă, din ce în ce mai grave şi mai violente, cu impact asupra naturii, economiei şi a sănătăţii noastre.
În Europa,aceste vulnerabilităţii variază în funcţie de regiune şi de teritoriu. Cea mai expusă zonă este sudul continentului şi bazinul mediteranean, aici înregistrându-se deja cele mai mari creşteri de temperatură şi cele mai pronunţate scăderi ale cantităţilorde precipitaţii.
Totodată, s-a constatat că nivelul apelor mării urcă:de la primele măsurători, în urmă cu 70 de ani, şi până astăzi, nivelul Mediteranei a crescut cu 20 de centimetri. Specialiştii estimează că acesta va continua să avanseze constant, ducând treptat la dispariţia zonelor de coastă intens populate. Litoralul mediteraneanva fi, atunci, măturat de furtuni şi uragane devastatoare.
De aceea, acţiunea împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie puternică şi imediată, să devină o prioritate majoră pentru guvernele din ţările riverane, precum şi pentru partenerii internaţionali – potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiţii, care organizează conferinţa de la Rabat.
Anul trecut, la Paris, după negocieri dure, liderii lumii s-au angajat să ia măsuri pentru a limita creşterea temperaturii la mai puţin de două grade, faţă de epoca preindustrială, să creeze un fond de o sută de miliarde de dolari pentru a ajuta statele sărace să ia şi ele aceleaşi măsuri de reducere a gazelor cu efect de seră, considerate responsabile de încălzirea planetei.
În calitatea sa de principal furnizor al fondurilor pentru climă, la scară mondială, şi în concordanţă cu deciziile Conferinţei pentru climă de la Paris, Banca Europeană de Investiţii se declară pregătită să facă din aceste angajamente o realitate.
De aceea pune la dispoziţie experienţa şi competenţele sale, mobilizează finanţele necesare şi invită sectorul privat să participe şi el activ la investiţiile pentru salvare planetei.