A treia ediţie a Conferinţei Jean Monnet, la Bruxelles
Ajunsă la cea de-a treia ediţie, Conferinţa este privită de Comisia Europeană ca un mijloc foarte util de a oferi îndrumarea necesară instituţiilor europene dar şi cetăţenilor.
Articol de Adriana Leu, 15 Noiembrie 2013, 10:55
Comisia Europeană organizează la Bruxelles cea de-a treia ediţie a Conferinţei Jean Monnet.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, împreună cu importanţi factori de decizie la nivel european, profesorii din grupul Jean Monnet, academicieni şi experţi vor discuta despre problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană după declanşarea crizei financiare din anul 2008.
Cei aproximativ 400 de participanţi vor aborda subiecte ce ţin de integrarea economică, de posibilitatea ca Europa să-şi folosească resursele politice, culturale şi economice pentru a depăşi dificultăţile momentului şi pentru realizarea unei uniuni politice.
Ajunsă la cea de-a treia ediţie, Conferinţa Jean Monnet este privită de Comisia Europeană ca un mijloc foarte util de a oferi îndrumarea necesară instituţiilor europene dar şi cetăţenilor bătrânului continent.
Audio: A treia ediţie a Conferinţei Jean Monnet, la Bruxelles.
În anul 2001, la prima sa ediţie, Conferinţa Jean Monnet a pus guvernanţa economică europeană în context internaţional.
Un an mai târziu, problema importanţei pe care o are educaţia în creşterea economică durabilă a fost abordată la cel mai înalt nivel.
Discuţiile din cadrul conferinţelor urmează o evoluţie firească, astfel că anul acesta vor fi analizate implicaţiile politice ale integrării economice europene şi se va încerca găsirea unui răspuns la întrebarea „Este Europa pregătită pentru o uniune politică”?
Programul Jean Monnet este o reţea de profesori de cel mai înalt nivel care predau la universităţi de prestigiu din 77 de state de pe 5 continente. Această reţea facilitează dialogurile la nivel global şi ajută la crearea politicilor Comisiei Europene.
Dealtfel, mai multe iniţiative ale instituţiei s-au născut în urma unor discuţii în cadrul programului Jean Monnet.
Parte a programului comunitar de învăţare pe durata întregii vieţi, acţiunile reţelei Jean Monnet vizează stimularea activităţilor educative şi de cercetare asupra integrării europene în cât mai multe instituţii de învăţământ.
Proiectele Jean Monnet sunt selectate pe baza meritelor academice în urma unui proces riguros, iar punerea în aplicare se face respectând principiul libertăţii şi al independenţei academice.
Lansat în 1989, proiectul Jean Monnet reuneşte anual peste 1 500 de profesori şi 500 000 de studenţi care fac în mod constant schimburi de opinii pe teme legate de integrarea europeană şi rolul Uniunii.