A doua ediţie a Reuniunii Tineretului European 2016
Vor fi abordate teme de interes, cum ar fi: rolul tinerilor în societatea europeană, locul educației în agendele publice naționale și pe cea europeană, şomajul în rândul tinerilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Mai 2016, 09:16
Ce-a de-a doua ediţie a Reuniunii Tineretului European 2016, are loc, astăzi şi mâine, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, sub deviza “Împreună putem face o schimbare”.
Cei aproximativ 7.500 de tineri europeni, cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, îşi vor face auzită vocea, cu ocazia dezbaterilor, atelierelor şi seminariilor, la care vor participa, la la Strasbourg.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Vor fi abordate teme de interes, cum ar fi: rolul tinerilor în societatea europeană, locul educației în agendele publice naționale și pe cea europeană, şomajul în rândul tinerilor.
Subiectele de discuţie propuse pentru ediţia prezentă sunt foarte generoase: Război și pace: perspective pentru o planetă pașnică; Apatie sau participare: agenda pentru o democrație vibrantă; Excludere sau acces: șomajul în rândul tinerilor; Stagnare sau inovație: ziua de mâine pe piața muncii; Colaps sau succes: căi noi către o Europă sustenabilă.
Printre evenimentele cele mai interesante figurează o dezbatere despre viitorul Europei, în care tinerii îi vor avea interlocutori pe vice-preşedinţii Parlamentului European, Mairead McGuinness et Sylvie Guillaume, precum şi pe comisarul pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Marianne Thyssen.
Alt moment important este întâlnirea cu mai mulţi laureaţi ai Premiului Saharov, pentru libertatea de gândire, acordat în fiecare an de Parlamentul European.
Un eurobarometru realizat la solicitarea Parlamentului European, înaintea acestui eveniment, arată că 61% dintre tinerii europeni nu doresc să studieze, să se specializeze și să lucreze în alt stat din Uniune decât cel de origine, în timp ce 90% vor să ştie cum funcționează Uniunea Europeană.
Dintre cei peste 10.000 de respondenți, 51% spun că vor vota la viitoarele alegeri europene.
Datele furnizate de acelaşi eurobarometru despre tinerii români sunt, însă, îngrijorătoare: 71% se simt marginalizați din punct de vedere socio-economic, 15% au studiat într-o altă țară europeană, doar 22% știu de existența programului european ”Garanție pentru tineri”, 37% sunt interesați să voteze la alegerile europene și doar 19% sunt dornici să se implice în diverse asociații studențești, de tineret sau alt tip de organizații neguvernamentale.
Un raport final al evenimentului, cu ideile cheie rezultate din dezbateri, va fi înmânat Parlamnetului European.