A 9–a ediție a Zilelor Europene ale Dezvoltării, la Bruxelles
La principalul forum de cooperare internațională sunt aşteptate decizii cheie cu privire la dezvoltarea durabilă, eradicarea sărăciei sau la schimbările climatice.
Articol de Costin Grigore, 03 Iunie 2015, 11:12
La Bruxelles se deschide cea de-a 9–a editie a Zilelor Europene ale Dezvoltării.
Este principalul forum de cooperare internaţională de pe continent, care aduce alaturi peste 5000 de lideri şi reprezentanţi ai unor organizaţii ce au un cuvant de spus în privinţa drumului pe care va merge Lumea în anii următori.
În 2015 Lumea se află la o răscruce de drumuri.
Sunt aşteptate decizii cheie cu privire la dezvoltarea durabilă, eradicarea sărăciei sau la schimbările climatice, decizii care vor influenta viata oamenilor de pe tot globul, în următorii 15 ani.
În termeni reali, toate aceste obiective însemnă o creştere a contribuţiei statelor lumii de cel puţin o mie opt sute de miliarde de euro pe an.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Iar, cererea de hrană, apă şi energie ar urma să crească cu 50, 40 si repectiv 30 la suta până în 2030.
Astfel de cifre, marturie a unei realităţi in schimbare, sunt provocari uriaşe de care Comisia Europeană este conştientă şi încearcă să fie pregătită pentru a le face faţă.
De altfel Zilele Europene ale Dezvoltării, la care Uniunea Europeană vrea sa-si promoveze proria viziune pentru viitorul omenirii în următorii 15 ani se desfăşoră într-un context internaţional strategic: Cu o lună înainte de a treia Conferinţa internaţională privind finanţarea pentru dezvoltare, şi cu trei luni înainte de summitul ONU pentru adoptarea a agendei de dezvoltare post-2015, care va înlocui Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului .
Acestea au ghidat politica mondială de dezvoltare timp de 15 ani, cu rezultate importante.
De exemplu s-a reuşit reducerea la jumătate a numărului persoanelor sărace, însă au fost şi greşeli şi mai răman multe de făcut.
Este vorba despre schimbări climatice, migraţie, sau epidemii. Iar 870 milioane de oameni - unul din opt locuitori ai planetei! – suferă încă de foame.
Uniunea Europeană, este cel mai mare donator din lume, a contribuit deja la schimbarea în bine a vieţii a milioane de persoane, şi nu va abandona aceste eforturi, anunţa presedintele Comisiei Europene , Jean-Claude Juncker: “Agenda post 2015 este, pur si simplu, o oportunitate pe care nu ne permite s-o ratam. Eradicarea saraciei si obtinerea dezvoltarii durabile sunt doua dintre cele mai presante (sau urgente) provocari cu care se confrunta lumea la ora actuala. Este vorba despre( sau acestea inseamna) a da oamenilor sansa de a avea un trai decent, respectand in acelasi timp planeta”.
De la aceste cuvinte rostite la inceputul lui 2015, în deschiderea Anului European al Dezvoltării, instituţiile europene au făcut cativa paşi importanţi, printre care şi rezoluţia parlamentului de la Strasbourg privind principiile finanţării pe termen lung a dezvoltării globale.
Forumul din acest an a atras aproximativ 5 000 de participanţi din peste 140 de tari, reprezentând 1 200 de organizaţii din domeniul dezvoltării, drepturile omului şi ajutor umanitar.
Este o ocazie unică pentru toţi de face schimb de opinii cu privire la viitorul dezvoltării globale, iar la dezbateri vor vorbi şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker , preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz , sau cel de-al 69 preşedinte al Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Sam Kutesa.