7 din 10 europeni nu au participat vreodata la o activitate de voluntariat
Noul cadru financiar multianual până în 2020 asigură unele fonduri europene pentru voluntariat, în special prin programul Europa pentru Cetăţeni.
Articol de Costin Grigore, 09 Octombrie 2015, 09:34
La Bruxelles peste 120 de reprezentanţi ai celor mai importante oragnizaţii de voluntariat se întalnesc pentru prima dată după 2011, Anul European al Voluntariatului.
Evaluează dacă promisiunile, financiare şi legislative, făcute atunci de instituţiile europene şi de statele membre, au devenit realitate.
În acelaşi timp urmează să propună o agendă politică actualizată care să călăuzească activitatea de voluntariat în anii următori.
Suntem peste 7 miliarde pe glob, dintre care aproape un milliard suferă de foame. Altii nu au locuintă, acces la educaţie sau sunt persoane în varstă rămase fără niciun ajutor.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Multi dintre ei nu ar avea nicio speranţă pentru o viaţă mai bună sau nu ar supravieţui daca nu ar exista organizaţiile de voluntari. Sunt acei oameni care iau din timpul lor pentru a-i ajuta pe alţii. Sunt oameni carora le pasă – de indivizi, de comunitate, de natură sau de soarta animalelor.
Pe continent multe țări au tradiții de voluntariat, iar organizaţiile de acolo sunt puternice şi active.
Se estimează că sunt peste 100 de milioane de voluntari în Uniunea Europeană.
Dacă toţi ar trăi în aceeași țară ar alcătui cel mai mare stat membru al Uniunii.
Cu toate acestea, statisticile ne spun că șapte din 10 europeni nu au participat vreodata la o activitate de voluntariat.
Sunt raspunsurile date adesea în cadrul campaniilor naţionale de promovare a voluntariatului. Însă în ultimii zece ani s-a constatat o tendință de creștere a numărului de voluntari.
Aproape 4 milioane de români, adică 20 la sută din populatia activă de peste 18 ani, fac mai mult pentru alţii fără să fie răsplătiţi cu bani.
Tot mai mulţi sunt conştienţi de problemele sociale și de mediu sau urmează pur si simplu exemplul voluntarilor din alte ţări.
Spune unul dintre voluntarii organizaţiei Habitat pentru Umanitate despre colegii săi.
Evoluțiile recente din Europa în ceea ce privește nevoile imediate ale refugiaților și solicitanților de azil au readus în centrul atenției rolul-cheie jucat de voluntari.
Însă potrivit Alianţei Europene pentru Voluntariat, organizaţiile se confruntă în continuare cu o finanţare insuficientă şi de multe ori cu lipsa sustinerii din partea autorităţilor locale.
Noul cadru financiar multianual până în 2020 asigură unele fonduri europene pentru voluntariat, în special prin programul Europa pentru Cetăţeni.
Mai este şi Fondul de ajutor european pentru persoanele cele mai defavorizate.S-au facut însă progrese puţine în ceea ce priveşte acesul organizaţiilor de voluntariat la fondurile structurale.
În plus nu există un punct de contact unic la nivelul Comisiei Europene şi mai multe direcţii generale se ocupă fără coordonare de problemele de voluntariat.
Toate acestea sunt analizate astăzi la Bruxelles de reprezentanţii celor mai importante organizaţii de voluntariat.
Evaluarea va permite actualizarea politicilor europene în domeniu, şi va trasa calea de urmat în următorii ani.