500 de grăniceri din țări ale Parteneriatului estic, instruiți de FRONTEX
Aproape 500 de grăniceri şi lucrători vamali din ţările membre ale Parteneriatului Estic au fost instruiţi în ultimii doi ani de FRONTEX.
23 August 2016, 11:20
Aproape 500 de grăniceri şi lucrători vamali din ţările membre ale Parteneriatului Estic au fost instruiţi în ultimii doi ani de FRONTEX.
Programul de Management Integrat al Frontierelor din cadrul Parteneriatului Estic este un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi coordonat de FRONTEX - Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Scopul acestuia este îmbunătăţirea circulaţiei persoanelor şi bunurilor la frontiere, în paralel şi eradicarea activităţilor ilegale.
Cele şase ţări care fac parte din Parteneriatul Estic sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.
Principalii participanţi la acest proiect sunt agenţiile naţionale cu atribuţii în managementul frontierelor, ca poliţia de frontieră şi serviciile vamale.
Acestea beneficiază de un management integrat al frontierelor care include nu doar călătorii şi operaţiunile comerciale transfrontialiere, ci şi persoanele care au nevoie de o protecţie specială, cum sunt solicitanţii de azil, potenţialele victime ale traficului de carne vie sau minorii neînsoţiţi.
FRONTEX asigură ficărei ţări programe de pregătire şi specializare a personalului de frontieră, adaptate la nevoile specifice ale zonei respective.
Printre principalele obiective ale Programului de Management Integrat al Frontierelor din cadrul Parteneriatului Estic se numă crearea unui sistem modern de pregătire în concordanţă cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene; îmbunătăţirea procesului de trecere a frontierei pentru pasageri, mărfuri şi transporturi; atragerea atenţiei şi asigurarea sprijinului în lupta cu corupţia, precum şi prezervarea drepturilor fundamentale ale persoanelor care traversează graniţele.
În ultimii doi ani, 475 de grăniceri şi lucrători vamali din cele şase state membre ale Parteneriatului Estic au participat la numeroase activităţi de instruire organizate de FRONTEX pe teme care includ detectarea documentelor falsificate, traficul de carne vie, analiza riscurilor şi beneficiile transparenţei instituţionale.
Proiectul este implementat în cooperare cu trei mari organizaţii partenere: Organizaţia Mondială a Vămilor, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migraţie.
Programele de pregătire se vor derula până anul viitor şi au la dispoziţie un buget de 3,5 milioane de euro.