40 de parlamentari ucraineni participă la o conferință în PE
„Săptămâna Ucrainei” are loc după semnarea unui memorandum între Parlamentul European și cel ucrainean, în iulie 2015.
Articol de Victor Gheorghe, 02 Martie 2016, 10:05
O delegație formată din 40 de parlamentari ucraineni participă la o conferință în Parlamentul European.
„Săptămâna Ucrainei” are loc după semnarea unui memorandum între Parlamentul European și cel ucrainean, în iulie 2015.
Conferința este co-prezidată de președintele comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European Elmar Brok și președintele delegației parlamentare pentru relațiile Uniunea Europeană-Ucraina, Andrej Plenkovic.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Evenimentul a fost un prilej pentru fostul președinte al Parlamentului European Pat Cox de a prezenta concluziile unei recente misiuni de evaluare a nevoilor legislativului ucrainean.
Într-un interviu postat pe siteul Parlamentului European, Pat Cox, spunea că în timpul misiunii au fost realizate peste 100 de interviuri de lungă durată cu membri ai parlamentului ucrainean, președinți de comisie, reprezentanți ai administrației, ai organizațiilor non-guvernamentale și internaționale.
Un fapt constat a fost acela că dreptul parlamentarilor de a iniția legi este una dintre expresiile dominante în redactarea textelor legislative în Ucraina, într-o așa măsură încât numărul de inițiative propuse de către parlamentari inundă sistemul. Iar parlamentarii europeni au făcut o serie de sugestii cu privire la modul în care se poate gestiona această situație.
De asemenea, au fost făcute sugestii în ceea ce privește supravegherea politică a executivului, care ar trebui să fie rolul parlamentului, rezolvarea problemelor de accesibilitate, transparență și responsabilitate față de cetățeni.
Parlamentarii europeni au observat că, în Ucraina, structurile de partid din sistemele post-sovietice nu sunt foarte dezvoltate și tind să se coaguleze în jurul unor personalități puternice.
Prin urmare, spunea Pat Cox, europrlamentarii au acordat atenție unor termeni precum coaliție de opoziție și dialog.
De asemenea, ei au sugerat că activitatea parlamentului ar trebui să se bazeze pe codul său de conduită, în regim de urgență.
Reamintim că, Parlamentul European a condamnat în mod repetat anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.
La data de 20 ianuarie 2016, deputații europeni au cerut ca Uniunea Europeană să sprijine Ucraina în disputele actuale și viitoare cu Rusia.
De asemenea, într-o rezoluție adoptată la 4 februarie 2016, europarlamentarii au condamnat ceea ce ei au numit „niveluri fără precedent de încălcare a drepturilor omului împotriva tătarilor din Crimeea.”