25 de ani de funcţionare a programelor INTERREG
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a spus că INTERREG este o adevărată poveste de succes europeană.
16 Septembrie 2015, 09:55
La Luxembourg se desfăşoară miercuri conferinţa care marchează împlinirea a 25 de ani de funcţionare a programelor INTERREG - un mecanism de sprijin financiar pentru regiunile de frontieră.
Evenimentul de la Luxembourg este organizat de Comisia Europeană, în colaborare cu preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.
Pe lângă sărbătorirea unui sfert de veac de funcţionare a acestui mecanism european de sprijin financiar pentru regiunile de frontieră, la conferinţa, începută încă de ieri, va fi lansată şi o Zi a Cooperării Europene.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Participanţii la lucrări vor face o retrospectivă a istoriei INTERREG şi vor explora unele dintre domeniile în care acest program a avut efecte notabile.
Nu va lipsi o privire de ansamblu asupra cooperării teritoriale şi nici discuţiile despre viziunile regiunilor europene şi rolul INTERREG.
Iniţiat în anul 1990 ca mecanism al Uniunii Europene de sprijin financiar pentru regiunile de frontieră, regiuni în care trăiesc 185 de milioane de cetăţeni, adică 37% din populaţia Uniunii, INTERREG a devenit un element-cheie în înlăturarea obstacolelor existente în zonele de graniţă şi încurajarea cooperării transfrontaliere.
În perioada 2014-2020, se vor investi peste 10 miliarde de euro în cooperarea inter-regională.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a spus că INTERREG este o adevărată poveste de succes europeană.
Proiectele derulate au generat o serie de beneficii concrete pentru cetăţeni – fie că este vorba de securitate, transport, educaţie, domeniul energetic, sănătate, formare profesională sau crearea de locuri de muncă transfrontaliere.
De-a lungul anilor, INTERREG ne-a ajutat să găsim împreună soluţii la problemele comune, a creat un sentiment real de apartenenţă şi de solidaritate şi a contribuit la vindecarea vechilor răni ale istoriei prin faptul ca a determinat o bună colaborare între ţări care până nu demult nu erau neapărat prietene.
Comisarul Corina Creţu a mai anunţat că pentru a afla tot ceea ce se poate face pentru eliminarea barierelor din calea comunităţilor din zonele de frontieră din întreaga Europă, va lansa o consultare publică on-line în data de 21 septembrie, deschisă tuturor cetăţenilor europeni.