248 de noi proiecte aprobate în programul de mediu "LifePlus"
"LifePlus" este instrumentul financiar pentru mediu al Uniunii Europene şi a avut prevăzut un buget total de 2,14 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Iulie 2013, 11:33
Comisia Europeană a aprobat finanţarea a 248 de noi proiecte în cadrul programului "LifePlus", care reprezintă fondul pentru mediu al Uniunii Europene.
281 de milioane de euro va investi Uniunea Europeană, până la sfârşitul anului, în proiecte care vizează acţiuni din domeniul conservării naturii, al schimbărilor climatice, al politicii de mediu, precum şi activităţi de informare şi comunicare privind problemele de mediu din toate statele membre.
Valoarea totală a investiţiilor care vor fi derulate prin acest program se ridică la 556,4 milioane de euro, diferenţa urmând să fie suportată de statele membre.
Programul "LifePlus" este deschis tuturor persoanelor juridice, fie că sunt autorităţi sau instituţii publice, organizaţii comerciale şi necomerciale private, inclusiv ONG-uri, legal înfiinţate în ţări din Uniunea Europeană.
Audio: 281 de milioane de euro investiţi în programul de mediu LifePlus.
Are trei componente majore: natură şi biodiversitate, care vizează ameliorarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor pe cale de dispariţie; politică şi guvernanţă în materie de mediu, care promovează proiecte-pilot cu contribuţie la dezvoltarea de politicii, tehnologii, metode şi instrumente inovatoare, dar şi pe cele care se referă la protejarea surselor de apă, la gestionarea deşeurilor şi a produselor chimice, calitatea mediului urban, a solului şi a aerului; cea de-a treia componentă se numeşte 'informare şi comunicare' şi atrage atenţia opiniei publice asupra problemelor de mediu.
"LifePlus" este instrumentul financiar pentru mediu al Uniunii Europene şi a avut prevăzut un buget total de 2,14 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.
La sfârşitul lunii trecute, la Bruxelles, s-a ajuns la un acord de principiu asupra perioadei viitoare de finanţare, 2014-2020.
Printre noutăţile programului, pentru următoarea etapă de şapte ani, se află un capitol specific consacrat atenuării schimbărilor climatice şi adaptările acestea, precum şi o nouă categorie de finanţare pentru proiecte integrate.
Aceste modificări ar trebui să stimuleze punerea în aplicare a legislaţiei de mediu, precum şi extinderea proiectelor, spre care să fie direcţionate atât finanţări suplimentare din fonduri europene, cât şi din fonduri naţionale şi private.