2015, Anul European pentru Dezvoltare
2015 este Anul European pentru Dezvoltare şi va evolua sub deviza „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”.
Articol de Arina Petrovici, 05 Ianuarie 2015, 11:20
Uniunea Europeană vede în acest an o oportunitate excelentă de a-şi demonstra angajamentul faţă de eradicarea sărăciei la nivel mondial și de a informa cetățenii în legătură cu felul în care fiecare euro acordat poate schimba viaţa multor oameni din cele mai sărace țări din lume.
Bruxelles-ul consideră 2015 drept un an crucial pentru dezvoltare; este ultimul an pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului și anul în care vor fi luate deciziile majore asupra evoluţiilor ulterioare.
Audio: Agenda Europeană.
Uniunea Europeană este cel mai mare donator de asistență oficială pentru dezvoltare în lume. Agenda pentru Schimbare, adoptată acum patru ani, este planul Comisiei Europene de-şi reorienta ajutorul în mod eficient şi ţintit către oamenii în nevoie.
Totodată, 2015 este considerat momentul ideal pentru donatori și pentru părțile implicate să analizeze ceea ce s-a realizat până în prezent şi care sunt paşii de urmat.
Până la 1 septembrie anul trecut, statele membre au transmis Comisiei planurile naţionale de acţiuni concrete, în acord cu documentul adoptat în aprilie, de Parlamentul European.
Între obiectivele generale ale Anului European pentru Dezvoltare, figurează informarea cetăţenilor, pentru a stimula implicarea lor directă, gândirea critică și interesul lor activ față de cooperarea pentru dezvoltare, inclusiv cu privire la formularea și aplicarea politicilor, dar şi sensibilizarea oamenilor faţă de avantajele cooperării nu doar pentru beneficiarii asistenței.
Totodată, se urmăreşte promovarea în rândul cetăţenilor din Europa și din țările în curs de dezvoltare, a unui sentiment de responsabilitate, de solidaritate și a oportunităților comune într-o lume în schimbare și tot mai interdependentă.
Măsurile avute în vedere pentru atingerea acestor obiective includ, între altele, campanii de comunicare, conferinţe, schimburi de informații, de experiență și de bune practici între administrațiile naționale, regionale și locale și alte organizații, dar şi efectuarea de studii și sondaje și diseminarea rezultatelor acestora.