2013, "încă un an de sacrificiu economic"
Previziunile economice de primavară ar putea să arate chiar mai rău decât cele anterioare, în contextul în care situaţia în multe state s-a înrăutăţit în ultimele luni.
03 Mai 2013, 15:45
Comisia Europeană publică vineri previziunile economice de primăvară pentru perioada 2012 / 2014.
Din precedenta analiză a experţilor europeni, publicată în luna februarie, în cadrul previziunilor de iarnă, a reieşit că redresarea se face în ritm extrem de lent, din cauza unei activităţi economice în Uniune dezamăgitoare.
"Proiecţia noastră pentru acest an este că vom avea creştere economică ZERO în Uniunea Europeană în ansamblu şi o scădere de 0.3% în zona euro", anunţa vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil cu afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.
AUDIO: Previziunile economice de primăvară pentru perioada 2012 / 2014.
2013 ar urma aşadar să fie încă un an de sacrificiu, în care, explică pentru Reuters, Joerg Asmussen, membru în conducerea Băncii Centrale Europene, guvernele naţionale au în continuare sarcini de îndeplinit.
"În zona euro sunt în continuare provocări economice majore, care nu pot fi contracarate doar prin politici monetare. Este datoria guvernelor să găsească soluţii proprii – consider că viziunea noastră este cea corectă pentru depăşirea impasului", a spus Joerg Asmussen.
Previziunile economice de primavară ar putea să arate chiar mai rău decât cele anterioare, în contextul în care situaţia în multe state s-a înrăutăţit în ultimele luni.
Ciprul a fost la un pas de colaps, Italia abia a reuşit să formeze un guvern care pare să schimbe optica, iar Spania şi Grecia se confruntă cu şomaj record şi ţinte de deficit ratate.
La Madrid, cele mai noi date economice arată că Produsul intern brut a scăzut cu o jumătate de procent în prima parte a anului.
Datele confirmă şapte trimestre consecutive de scădere a economiei şi a doua recesiune în numai patru ani.
Rata şomajului a atins în zona euro, în luna martie, un nou nivel record de 12,1 %.
În întreaga Uniune Europeană, rata a rămas constantă – 10,9 %.
Previziunile economice de primăvară cuprind, printre altele, date referitoare la produsul intern brut, inflaţie, ocuparea forţei de muncă, deficitele bugetare publice şi datoria publică.
Aceste date vizează toate cele 27 de state membre ale UE, plus Croaţia, în calitate de stat în curs de aderare, şi Turcia, Islanda, Muntenegru, Serbia şi fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, în calitate de ţări candidate, precum şi alte ţări ca Statele Unite, Japonia, China şi Rusia.