20 de ani de performanţă în cadrul Sistemului Comunitar de Mediu
Comisia Europeană marchează astăzi 20 de ani de performanţă în cadrul Sistemului Comunitar de Management de mediu şi audit.
Articol de Mihaela Mihai, 13 Noiembrie 2015, 09:15
Comisia Europeană marchează astăzi 20 de ani de performanţă în cadrul Sistemului Comunitar de Management de mediu şi audit.
O reuniune la nivel înalt are loc în oraşul german, Frankfurt.
Conferinţa este organizată în noul sediu al Băncii Centrale Europene, o clădire inaugurată în acest an, gândită să folosească într-un mod cât mai eficient resursele.
O idee promovată de altfel şi de Sistemul Comunitar de Mediu şi audit în cei 20 de ani ai săi de funcţionare.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Denumit pe scurt EMAS, sistemul este de instrument de managent care îşi propune optimizarea proceselor de producţie şi îmbunătăţirea continuă a performanţei de mediu a organizaţiilor, fie că este vorba de societate comercială, companie, corporaţie, firmă sau autoritate din domeniul public ori privat .
În ultimii ani, un accent deosebit a fost pus pe încurajarea participării la acest sistem a întreprinderilor mici și mijlocii, cu mai puțin de 250 de angajați.
Comisia Europeană îşi propune ca prin conferinţa de astăzi să promoveze cele mai bune proiecte din domeniul protecţiei mediului şi să încurajeze economia circulară, bazată pe reducerea la minimum a deşeurilor, şi schimbul de bune practici între organizaţii şi companii.
Și-au anunţat participarea comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, alţi responsabili ai Comisiei Europene, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, oameni de afaceri, profesori universitari din Spania sau Suedia, experţi din Germania şi Polonia.
Reuniunea de la Frankfurt are loc cu mai puţin de trei săptămâni înaintea conferinţei Naţiunilor Unite de la Paris, dedicată combaterii schimbărilor climatice. Participanţii vor încerca atunci să ia unele măsuri semnificative pentru a limita fenomenul încălzirii globale prin introducerea unor noi plafoane pentru emisiile de gaze cu efect de seră.
Măsurile sunt cu atât mai necesare cu cât la începutul acestei săptămâni un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, agenţie aflată în subordinea Naţiunilor Unite, a atras atenţia că emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record în 2014.
Organizaţia subliniază că emisiile de dioxid de carbon au depăşit recorduri nedorite în fiecare an de la debutul publicării de date statistice în 1984.
De data aceasta, este extrem de problematică situaţia din emisfera de nord a planetei.
În privinţa metanlui, al doilea cel mai important gaz cu efect de seră, concentraţia era anul trecut cu 254 la sută mai mare în comparaţie cu nivelul înregistrat în epoca preindustrială (1750).