Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zoia Alecu, o viață cât o poveste.  “Albumul de colecție  este un dar pe care îl fac tuturor ascultătorilor pentru că știu că am fost și sunt iubită în continuare”

50 de ani de carieră a Zoiei Alecu au fost marcați printr-o serie de concerte, lansarea unui album aniversar, dar și prin dezvăluirea unei frumoase povești de dragoste.

Maria Țoghină (stânga), Paul Prisada si Zoia Alecu, la Radio România Actualități Foto: Irina Ionescu Homoriceanu și Alexandru "Ciumpy" Dolea

Articol de Luminiţa Voinea, 12 Decembrie 2023, 11:07

Vocea unei întregi generații, Zoia Alecu, are un 2023 de poveste. O poveste scrisă cu talent, iubire nemărginită pentru muzică, spirit liber și o voce pe care nu o poți uita.

Aniversarea i-a adus întâlnirea cu publicul în trei concerte speciale, mii de aplauze, lansarea unui dublu album de colecție, „Best of the Best of”, dar și o cerere în căsătorie, chiar pe scenă, acolo unde se derulează cea mai mare parte a vieții ei, de la muzicianul Paul Prisada, fondatorul trupei de rock alternativ "Accent".

Radio România, alături de Zoia Alecu într-un proiect muzical de colecție

Cele 15 piese de pe al doilea CD din albumul de colecție “Best of the Best of” au fost păstrate în Fonoteca Radio.

Radio România a reprezentat un sprijin în acest demers de a îi pune la dispoziție artistei piesele din fonotecă pentru a face parte din albumul de colecție, astfel încât întreg publicul lui Zoia Alecu să aibă acces la aceste piese, care se găseau numai in fonoteca postului public de radio.

“Este un an de poveste într-adevăr, dar povestea poate fi îngrozitor de lungă pentru că acest an a fost marcat de foarte, foarte, multe activități. Pentru că împreună cu celebrarea acestor 50 de ani, celebrarea a însemnat spectacole, pregătirea lor, faptul că am scos un album aniversar, un digi-pack, un dublu album care, jumătate din el conține un CD 2, cum mi-a plăcut să-l numesc. El conține 15 piese din cardexul radio pe care le-am obținut și le-am putut curăța și le-am pus frumos pe un album cu ajutorul lui Victor Pamfilov. Acest album conține cele 15 piese rămase aici, în cardexul radioului, și cum vă spuneam, radioul a fost atât de amabil încât să mă ajute în acest demers al meu. Piesele au fost duse la studioul lui Victor Pamfilov, care este un magician al sunetului. L-a curățat frumos, l-a refăcut, l-a balansat ca sunet, pentru că fiind înregistrări foarte vechi, era destul de greu să le mai asculți în starea în care erau. Și asta a însemnat enorm pentru că publicul, largul public, nu avea acces decât prin Radio România, când și când, la câteva dintre acele 15 piese”, a povestit Zoia Alecu la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Piesele au fost înregistrate mono în anii ‘70 - ‘80, pe bandă magnetică, cu posibilitățile tehnice de la acea vreme, de aceea au avut nevoie de o updatare a sunetului, însă vocea este autentică.

“Este un lucru mare, este un mare dar pe care eu îl fac tuturor ascultătorilor mei, pentru că știu că am fost și sunt iubită în continuare și foarte, foarte mulți oameni din largul public din România erau înnebuniți să asculte acele prime piese înregistrate, pe care nu le puteau găsi nicăieri”, a mărturisit Zoia Alecu.

Audio: Piesele muzicale au fost prezentate în emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, pentru a ilustra dialogul cu cei doi invitați, Zoia Alecu și Paul Prisada.

Muzicianul Paul Prisada, alături de Zoia Alecu pe scenă și în viață

Paul Prisada, fondatorul trupei de rock alternativ "Accent", a contribuit decisiv la jubileul artistei, fiind alături de ea atât pe scenă, cât și ca partener de viață.

El a povestit cum a făcut ca visul jubileului să devină realitate.

“În perspectiva anului 2023, discuția despre jubileul lui Zoia a început acum doi ani la mare, unde era un concert, apoi împreună cu Zoia și cu Irina ( Irina Ionescu Homoriceanu, PR & manager de comunicare pentru Zoia Alecu), am pus la cale lucrurile astea. Atunci am lansat ideea de a scoate un digi-pack, un dublu album și cu un booklet în interior și ea a început să dospească. La sfârșitul anului 2022, am început să ne gândim serios la tot ce înseamnă lucrul ăsta și eu am mai trecut prin ceea ce înseamnă a edita un album, sau cu atât mai mult un album jubiliar cum este cel al Zoiei. Au început discuțiile, am desfășurat multe hârtii, eu fiind de meserie arhitect, am proiectat câteva lucruri pentru a primi aprobarea lui Zoia și ea a zis: 'Da! E foarte bine' ”.

Surpriză de proporții. Zoia Alecu, cerută în căsătorie pe scenă

Paul Prisada a fost invitatul special al Zoiei Alecu la jubileul artistic.

Destinele lor s-au împletit de-a lungul timpului în lumea muzicii, dar fiecare a avut viața lui.

Anul jubileului a făcut, însă, ca destinele lor să se unească într-un moment special, încărcat de emoție și de aplauzele fanilor.

“A fost destinul. În 2018 ne-am reîntalnit pentru că destinele noastre cumva au mers ca și Coloana Infinitului: ne-am întâlnit, după aceea nu ne-am mai întâlnit mulți ani de zile, iarăși ne-am întâlnit, iar nu ne-am mai întâlnit. Și uite așa, pentru ca într-un final glorios, în 2018, să ne reîntâlnim, el chemându-mă la Tulcea să cânt în spectacolul pe care îl organiza acolo, “Festival de muzică bună”. Până atunci, întâmplător sau nu, eu am avut viața mea, el a avut viața lui. Lucrurile s-au așezat de așa natură încât amândoi eram doi cuci singuratici în 2018”, a povestit Zoia.

Cererea în căsătorie

Concertul aniversar de la Sala Dalles a adus împlinirea sufletească pentru cei doi.

Paul Prisada a cerut-o în căsătorie pe Zoia, pe scenă, fără ca aceasta să bănuiască nimic.

Momentul a fost povestit de Zoia Alecu la Serviciul de noapte.

“Pentru mine a fost o surpriză uluitoare ca la finalul acestui spectacol, după bisuri, în timp ce eu l-am chemat pe Paul Prisada, el a dat să intre în scenă pentru a mulțumi publicului, pentru a face reverențele de rigoare. Paul Prisada s-a dus la microfon și a spus ‘am un anunț de importanță maximă pentru țară’, după care scoate o cutiuță din buzunaru-i de la piept, scoate un inel, eu mă uit, mă întorc, mă uit prin sală, fac câțiva pași, zic ‘nu-i adevărat’. Cu un trandafir frumos, lung, cu o tijă foarte lungă, legat cu o fundiță roșie a spus ‘Vrei să fim împreună până nici moartea nu ne va despărți?’ și am spus ‘Da!’ ".

Ce doi s-au cunoscut în 1983 la un concert al trupei "Accent", în deschiderea căruia a cântat și Zoia Alecu.

“Deci putem considera că anul acesta, în afară de jubileul Zoiei, sunt 40 de ani de când m-am îndrăgostit iremediabil de Zoia”, a adăugat Paul Prisada.

Paul Prisada, mărturisiri despre cum a fost interzis și urmărit de Securitate

Paul Prisada a înfiinţat în anul 1979 trupa "Accent" din care, de-a lungul timpului, au făcut parte Nicolae Sava, Georg Torz, Florin Lefter, Mihai Moraru, Monica Micula, Marian Ene, Gheorghe Murariu, iar aceasta a fost apreciată în cronicile vremii drept "Everestul muzicii tulcene de calitate" şi "cel mai bun grup de rock alternativ românesc".

Ceea ce nu ştia Paul Prisada atunci când a dat numele trupei este că tot ce făcea era urmărit de Securitatea din regimul comunist, încă de când era elev la un liceu din oraşul Tulcea.

“Am făcut o muzică oarecum de nișă, o muzică progresiv- alternativă, destul de dificilă. Majoritatea compozițiilor mele au o formă de sonată în patru părți, ceea ce este destul de complicat, plus textele pe care le-am folosit începând cu Ion Barbu cu care am avut necazuri cu Securitatea. Dacă e posibil așa ceva, Lucian Blaga sau mai încolo, prietenul meu din acea vreme, Mircea Dinescu. Ideea este că în momentul în care faci o muzică mai complicată, nedansantă, neritmată, nu e ușor pentru publicul care vine la spectacol, îi spui ‘atenție’ și îl pui să gândească. Dacă ești sincer și îi faci și interesați de ceea ce spui pe scenă, este imposibil să nu te înțeleagă de asta și a avut un succes foarte mare trupa noastră, cu atât mai mult cu cât lucrurile căpătaseră din ce în ce mai multe conotații negative spre sfârșitul anilor ‘80, când eu, de exemplu, am fost interzis să mai cânt din 1987 cu adresele Securității, totul se află în cartea mea ‘Chitarisul’. Sunt aspecte care acum, văzute de publicul sau de generația asta, nu pot fi înțelese, pentru că exista Tovarășul Dulea, dacă nu-și mai aduce aminte lumea de el, Tovarșul Dulea de la cenzură. Nu trecea nimic, inclusiv la Electrecord. Au fost foarte, foarte multe momente în care lucrurile stăteau rău de tot, inclusiv faptul că m-a sinucis de patru ori Securitatea, scriu în carte despre adresele lor. N-au reușit să mă sinucidă. Odată, în 1989, la începutul anului lansaseră deja vestea că m-am sinucis la Sinaia de două ori, la Predeal, o dată și la Brașov încă o dată. Nu le-a ieșit, probabil că-mi pregăteau ceva”.

Cartea "Chitaristul", scrisă de Paul Prisada, reuneşte cele trei dosare întocmite pe numele său, timp de 16 ani, de Securitate.

Urări de Crăciun

Pentru că suntem în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, cei doi artiști au împărtășit ascultătorilor dorințele lor și au făcut urări pentru publicul Radio România
Actualități.

“În primul rând sănătate și nu numai nouă, ci tuturor ascultătorilor noștri. Pentru că da, vreau să le urez tuturor un Crăciun superb, bogat, frumos, cu pace, cu bucurie și cu armonie, alături de cei dragi”, a urat Zoia Alecu.

Iar Paul Prisada a completat urările: “eu nu cer multe lucruri, eu cer în primul rând sănătate și voie bună, ceea ce doresc tuturor. Sărbătorile să ne aducă și să ne țină copiii sănătoși și extrem de fericiți și să fim împreună și copilul lui Zoia, împreună cu familia lui, și cu fiul meu, să fie bucuroși fericiți”.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 11/12 decembrie 2023

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Serviciul de noapte 13 Decembrie 2024, 20:52

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au...

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Serviciul de noapte 11 Decembrie 2024, 15:23

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii...

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Serviciul de noapte 09 Decembrie 2024, 12:00

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru un dialog despre cum putem...

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
Serviciul de noapte 06 Decembrie 2024, 08:51

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 

Programul, bugetat pentru anul 2025, alocă 15 milioane de lei pentru acordarea a 10.000 de vouchere digitale, fiecare în...

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Serviciul de noapte 05 Decembrie 2024, 10:49

EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025

Ambsadorul României în Japonia, Ovidiu Raeţchi, a anunțat la Radio România Actualități, că există discuții cu NATO, pentru o...

EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei
Serviciul de noapte 03 Decembrie 2024, 15:24

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei

Ambasadorul României în Japonia a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre perspectivele Parteneriatului...

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei
Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo
Serviciul de noapte 02 Decembrie 2024, 09:32

Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo

Maria Țoghină vă invită la o ediție specială despre relațiile româno-nipone și Expo Osaka 2025, cu Excelența Sa, Ovidiu...

Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo
Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia
Serviciul de noapte 01 Decembrie 2024, 09:29

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia

Excelenta sa Ovidiu Alexandru Raetchi, ambasadorul României in Japonia, le transmite tuturor românilor un mesaj...

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia