Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zoia Alecu: Am fost și am rămas un spirit tânăr

Cantautoarea Zoia Alecu a vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre provocările vieții de artist și parcursul său profesional.

Zoia Alecu: Am fost și am rămas un spirit tânăr

Articol de Luminiţa Voinea, 02 Martie 2021, 16:51

Cântăreață, cantautoare, compozitoare și textieră, Zoia Alecu este idolul unei generații.

S-a lansat în anul 1973 ca artistă solo, fiind una dintre primele cantautoare din muzica folk autohtonă.

Începând cu 1986, se alătură grupului Sfinx, continându-și apoi activitatea alături de Sfinx Experience.

Din anul 2006 a revenit pe scenă ca artist solo, lansând până în prezent patru albume de autor.

De fapt, s-a întors la prima dragoste, folk-ul.

Nu a fost ușor să o ia de la zero după 32 de ani de activitate artistică.

Invitată la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, Zoia Alecu a făcut destăinuiri mai puțin cunoscute despre valorile care i-au călăuzit întregul crez artistic.

“Credința și vointa sunt, în egală măsură, importante în tot ceea ce am făcut. M-au ajutat foarte mult pentru că acesta este fundamentul pe care am stat întotdeauna și de acolo am pornit: de la credință și de la voință. Am fost, am rămas și sper să rămân în continuare, un spirit extrem de tânăr”.

Iubește viața și natura și observă în jur bucuriile vieții, în ciuda perioadei nefaste pe care o traversăm și care lovește puternic în viața artistică.

“Iubesc viața și viața trebuie trăită cu toate ale ei. Sunt multe lucruri pe care marea majoritate a oamenilor nu le observă: din păcate, nu știu să se mai uite în jurul lor, să vadă minunile care se întâmplă. Nu viața asta gri pe care o ducem zi de zi, nu asta trebuie să ne ocupe tot timpul, trebuie să ne mai uităm și la copaci și la păsări și la frumusețile care se întâmplă azi în natură”, mărturisește Zoia.

Festivalul “Om bun“ la 30 de ani

Pe Zoia Alecu o puteti vedea în curând pe scena on-line a Festivalului “Om bun“, pe 29 martie.

Festivalul, ajuns la ediția cu numărul 30, readuce în atenție mișcarea folk din România, dar din cauza pandemiei, se va desfășura on-line.

“Sunt foarte implicată în acest proiect, ca toți artiștii care își vor da concursul live, pentru că festivalul se va desfășura în direct. 30 de ani de “Om bun“ este o aniversare mare și nu putea fi trecută cu vederea. Sper să ne fie alături cât mai mulți fani ai acestui gen muzical - folk, pentru că viața noastră, a artiștilor, a devenit destul de grea. Biletele se găsesc on-line, se pot rezerva, numai dacă cumpărați bilete ne puteți urmări. Eu voi cânta pe 29 martie și sunt foarte mândră că voi fi alături de ceilalți colegi ai mei. Suntem destul de multicei, în seara în care voi cânta eu vor mai fi Mircea Vintilă, Alexandru Andrieș, Doru Stănculescu, Ada Milea, Cristian Dumitrașcu, Nicu Zota. Apoi, pe 30 martie îi veți putea urmări pe Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Adrian Ivanițchi, Poesis, Andrei Păunescu și alți artiști cunoscuți. În 31 martie vor cânta Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Maria Gheorghiu, Mircea Rusu, Florin Săsărman, Cătălin Stepa”, a amintit Zoia Alecu.

“Doi ani am stat cu ochii închiși la fiecare recital”

Zoia Alecu a studiat vioara la Liceul de Muzică “George Enescu”, unde a fost colegă cu viitoarea sa colaboratoare, Crina Mardare.

A renunțat la școala de muzică, dar la 16 ani a adunat bani pentru prima ei chitară, din donări de sânge repetate.

Apoi a început viața de scenă, dar, din cauza emoțiilor, stătea cu ochii închiși la fiecare recital.

“Am pornit de la a scris versuri, apoi am început să compun muzică. Prima piesa am compus-o când aveam 16 ani: ‘Orbii’. La scurtă vreme a apărut ‘Anotimpul nebunilor’ și uite așa, oamenii, ascultându-mă, mi-au spus: tu trebuie să cânți, să ieși în fața publicului. Fiind o fire extrem de emotivă, primii doi ani în cariera mea muzicală au fost cumpliți: simțeam că nu pot respira în clipa în care ieșeam pe o scenă în fața publicului. Timp de doi ani, am stat cu ochii închiși la fiecare recital. Dacă deschideam ochii, simțeam că mă sufoc, că îmi ia corpul foc. Mi-e foarte greu să ma uit înapoi, să mă gândesc că puteam să fac altceva”.

Maria Tănase, muza care a inspirat-o

Zoia Alecu mărturisește că are un cult pentu Maria Tănase, muza care a inspirat-o în creațiile sale.

Piesa “Ouă de rouă”, compusă în 1973, are o poveste inedită.

“Pentru Maria Tănase am un cult și o consider una dintre cele mai mari artiste din folclorul românesc. În această piesă, aveam un dialog cu ea. Eram în Parcul ‘Groapa Leilor’ de pe Șoseaua Kiseleff și stăteam așa, întinsă pe o stâncă mare, într-o adâncitură , cu ochii în sus, mă uitam la cer și la cum se împreunau crengile copacilor deasupra mea, iar între timp, am văzut că erau niște plante în jur și am văzut cum se formează bobițe de rouă translucide, frumoase și mi-am spus: acestea sunt ouă de rouă. De câte ori plecam la o plimbare, aveam o bucurie nesfârșită să iau cu mine câteva creioane, pixuri, un carnețel mic pentru orice idee, pentru că e păcat să nu apelezi la inspirație atunci când ea vine de la Dumnezeu. Și acum am vreo câteva carnețele cu mine permanent”, povestește cu nostalgie Zoia Alecu.

A început să cânte folk, cucerită iremediabil de Doru Stănculescu.

“Atunci când aveam 16 ani și m-am apucat de folk, l-am ascultat pe Doru Stănculescu. Pentru mine, el a fost începutul acestei muzici. Și uite așa a devenit Doru Stănculescu nașul meu muzical”.

Momentul Sfinx: acolo am devenit profesionistă

În 1986, Zoia Alecu este invitată de Crina Mardare să se alăture formației Sfinx, ca urmare a plecării Elenei Perianu.

Formația se afla în acel moment într-un turneu în Danemarca.

Adaptarea la noul repertoriu și stil muzical i-a ridicat dificultăți la început, dar le-a depășit cu brio și acum recunoaște că acolo, în trupa Sfinx, a devenit profesionistă.

“Cu trupa Sfinx a fost greu, eu nu mai cântasem într-o trupă. Au fost nopți multe pierdute, muncă dublă pentru că trebuia să învăț limba engleză și să prind din urmă tot ce trupa avea deja și am reușit. Peste niște ani de zile am putut spune că acolo am devenit profesionistă. Nu mi-a părut rău niciodată”.

Întorși în țară, membrii trupei au trebuit să se adapteze cerințelor pieței muzicale din România, o muncă de Sisif, așa cum o descrie Zoia.

“A fost foarte bine până în 1997 când ne-am întors acasă și ne-am dat seama că publicul din România ne considera o trupă venită de afară. La vremea aceea, ne-am gândit să ne apucăm să facem muzică pentru români. Începuturile din 1997 – 1998 au fost ceva mai dificile pentru că am făcut o combinație între cover-uri și piese românești. A fost o muncă de Sisif, dar ne-am așezat și aici, în fața publicului din România. Am început prin a participa la Festivalul de la Brașov, la recitaluri, apoi la Festivalul de la Mamaia , apoi au urmat concursurile pentru Eurovision. Important este că eram acolo, în cărți”.

Zoia Alecu participă la cele două albume lansate de Sfinx Experience , Balkano (1999) și Sfinxstanbul (2001), contribuind inclusiv la partea de compoziție.

Ea rămâne membră Sfinx Experience până în anul 2005, când formația se desființează.

2006, revenirea la prima dragoste

În anul 2006, Zoia Alecu se întoarce la folk, prima sa dragoste , luând-o de la zero, după 32 de ani de activitate artistică.

Un an mai târziu, în 2007, lansează primul album de autor intitulat “Vino aici” .

“Vino aici” este o piesă pe care am compus-o chiar în 2006 , una dintre piesele noi care a dat titlul primului meu album. Am stat și m-am gândit că prietenia e cel mai frumos sentiment care poate exista între oameni. Iubesc limba română pentru că lasă loc imaginației să zburde acolo unde își dorește. Nu am căutat niciodată să fiu ambiguă în exprimare, am vrut să fiu foarte bine înțeleasă în mesajele pe care le transmit publicului”.

Tot din primul album face parte și piesa “Să fii fost”, o piesă veche, pe care a reorchestrat-o.

“Să fii fost” este o piesă compusă în urmă cu vreo 38 de ani, face parte din albumul ‚Vino aici’, primul meu album de autor, publicat în 2007 și acolo am avut practic vreo cinci piese foarte vechi din perioada mea de folk, dintre anii 1973 și 1986 , le-am reluat, le-am îmbrăcat, le-am orchestrat. Mi-a fost foarte clar că orice îți pui în minte poți să faci. Dacă îți dorești cu adevărat un lucru, poți să fii absolut ce vrei și să faci absolut ce vrei”.

A continuat să compună, iar în 2012 a venit albumul ‘Printre lupi’, dar permanent a compus și pentru alți artiști.

“Mi-am găsit echilibrul în mine însămi”

Pandemia a lovit în plin artiștii români, iar Zoia Alecu povește că și-a văzut colegii speriați.

Spune însă că felul său de a fi a făcut-o să depășească momentul și că și-a găsit echilibrul în ea însăși.

“Nu am avut niciun fel de ajutor din nicio parte și mai mult, ce mi-a fost foarte greu a fost să văd că o bună parte dintre colegii mei sunt extrem de speriați de această perioadă, aproape că nu mai au curajul să se apropie unii de ceilalți, e îngrozitor să vezi lucrul acesta și să-l simți. Nu mai există comunicare intensă, sunt foarte multe lucruri care s-au schimbat, eu le-am făcut bine față cu felul meu de a gândi și de a fi. Mi-am găsit echilibrul în mine însămi, pentru că nu sunt genul de om fricos, toată viața mea am fost o luptătoare, mi-am luat toată forța dinlăuntrul meu, ca să fac față tuturor întâmplărilor de zi cu zi“.

Printre pasiunile artistei se află cititul, sportul și gătitul.

“Îmi place să citesc de când mă știu, din păcate, în ultima vreme nu am mai avut timpul necesar să fac lucrul acesta. M-a afectat pandemia, mi-a tăiat din aripile mele creatoare și creative. Îmi place să gătesc, îmi place sportul și în continuare fac sport. O altă pasiune, mai puțin cunoscută, este gătitul, îmi place foarte mult să gătesc. Îmi pot pune în valoare creativitatea într-o farfurie“.

“Respect și iubesc publicul”

Pentru artista Zoia Alecu publicul înseamnă totul.

De la el primește energie și lui îi dăruiește totul.

“Mi-am respectat publicul de când mă știu, îl respect și îl iubesc în continuare, pentru mine publicul înseamnă totul, înseamnă energia mea. Pentru că și eu, la rândul meu, fac același lucru: dăruiesc energia mea. Trebuie să acorzi un respect extraordinar publicului și scenei. Trebuie să știi să vorbești cu publicul să ai o ținută, să îi asculți reacțiile. Să fii tot timpul atent la el și la ceea ce emiți tu către el“, a mărturisit Zoia Alecu în fața ascultătorilor Radio România Actualități.

Video: Emisiunea SErviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 1/2 martie 2021, poate fi urmărită în link-ul

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos

Dr. Valentin Toma: Realitatea se schimbă. Nu cred că vom reveni la normal
Serviciul de noapte 27 Octombrie 2020, 16:06

Dr. Valentin Toma: Realitatea se schimbă. Nu cred că vom reveni la normal

Cum ne influențează viața pandemia de COVID19 și ce efecte are asupra psihicului uman, a fost tema emisiunii Serviciul de...

Dr. Valentin Toma: Realitatea se schimbă. Nu cred că vom reveni la normal
Andrei Tudor și dragostea infinită pentru  muzică. “Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România”
Serviciul de noapte 29 Octombrie 2024, 16:47

Andrei Tudor și dragostea infinită pentru muzică. “Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România”

Unul dintre muzicienii din noua generație, a cărui carieră a încept și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public, Andrei...

Andrei Tudor și dragostea infinită pentru muzică. “Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România”
Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Serviciul de noapte 28 Octombrie 2024, 09:22

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului

La Serviciul de noapte, prefațăm Ziua Națională a Radioului alături de unul dintre cei mai talentați muzicieni din tânăra...

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Serviciul de noapte 22 Octombrie 2024, 17:47

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană

În perspectiva turului II al alegerilor prezidențiale, cea mai bună strategie pentru Maia Sandu ar fi construirea unei...

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Serviciul de noapte 16 Octombrie 2024, 08:20

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?

Prof.dr.Diana Păun vorbește despre schimbările care au loc în organism din punct de vedere endocrin și cum sunt influențate...

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”
Serviciul de noapte 08 Octombrie 2024, 16:58

Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”

Poveștile vinului de pe ambele maluri ale Prutului au fost spuse la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”
Weekend cu maraton în București 
Serviciul de noapte 07 Octombrie 2024, 22:11

Weekend cu maraton în București 

RunInBucharest vă invită la maraton, în weekend-ul 12-13 octombrie.

Weekend cu maraton în București 
Poveștile nespuse ale vinului de pe ambele maluri ale Prutului
Serviciul de noapte 07 Octombrie 2024, 09:47

Poveștile nespuse ale vinului de pe ambele maluri ale Prutului

Serviciului de noapte vă invită la o călătorie în lumea fascinantă a celor care transformă strugurii în licoarea vie, care ne...

Poveștile nespuse ale vinului de pe ambele maluri ale Prutului