Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO Momente de istorie trăite și retrăite la Radio România. Povestea debutului Mariei Tănase la radio

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a prezentat, într-o ediție specială în direct din Studioul “Tanti Radio”, legăturile dintre  începuturile radiofoniei românești, Maria Tănase și Ziua Națională.

Invitații Serviciului de noapte, în studioul "Tanti Radio": Monica Ghiță-Stoica jurnalistă la Radio România (stânga), Simona Antonescu, scriitoare, Maria Țoghină, realizatoarea emisiunii, Miruna Ionescu, artist și Valentin Albeșteanu, Taraful de Oraș. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 28 Noiembrie 2023, 15:27

Radio România a marcat la 1 noiembrie 2023, 95 de ani de la prima transmisie în eter. Începând de atunci, românii au avut șansa să primească în casele lor vocile marilor personalități ale momentului.

Fie că este vorba de literatură, arte, muzică, știință sau sport, Radioul a avut din primele minute de emisie un loc special în inimile românilor.

Într-o ediție specială, realizată din studioul T3 al Radiodifuziunii Române, cunoscut sub numele “Tanti Radio”, în semn de omagiu față de prima realizatoare de emisiuni pentru copii, Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a recreat atmosfera începturilor radiofoniei românești.

Timp de 16 ani, Titela Haque a fost „tanti” care a adus în casele românilor, săptămânal, cea mai populară emisiune radiofonică pentru copii.

“Această emisiune, pe care Titela Haque a coordonat-o foarte mulți ani, a devenit un reper la nivel mondial și aș vrea să știe publicul acest lucru, pentru că Radio România a fost în perioada interbelică una dintre cele mai importante radiodifuziuni ale lumii, iar emisiunea “Ora copiilor” a devenit un reper editorial pentru că era realizată chiar de către copii”, a spus chiar din studioul “Tanti Radio”, Monica Ghiță-Stoica jurnalistă la Radio România, autoarea volumului "A fost odată la Radio (1928-1938)".

Momente de istorie trăite și retrăite la Radio România

În încercarea de a recrea atmosfera unei emisiuni de la începuturile radiofoniei românești, Serviciul de noapte a adus în fața ascultătorilor muzica interpretată live într-un studio de radio de Taraful de Oraș, condus de violonistul Valentin Albeșteanu, fiul cunoscutului violonist și lăutar virtuoz din România, Ion Albeșteanu.

În 1964, Ion Albeșteanu a început să înregistreze la Radio și Televiziune, iar acum, în 2023, fiul lui, violonistul Valentin Albeșteanu și Taraful de Oraș pe care îl conduce, au ocazia să cânte live într-un studio de radio, alături de solista Miruna Ionescu.

În componența Valentin Albeșteanu – violonist, Valentin Cucu – pian, Nicolae Petrea – contrabas, Daniel Mustațea – acordeon, Miruna Ionescu – solist vocal, Taraful de Oraș scrie de zece ani povestea din Bucureștiul de odinioară, care aduce în atenția oamenilor muzica din perioada interbelică.

Video: Taraful de Oraș, LIVE la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină

Povestea debutului Mariei Tănase la radio

Pe 20 februarie 1938, Maria Tănase supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, debutează la Radio România într-un program de muzică populară, acompaniată tot de un taraf.

Atunci, talentul Mariei Tănase este remarcat și de marele public care o va îndrăgi pentru totdeauna.

“Vrem să recreăm acea atmosferă. Știm foarte bine că în 1938, pe 20 februarie, mai exact, Maria Tănase debuta aici la radio, în emisiunea ‘Ora satului’, la ora 15:15 acompaniată de taraful lui Ion Matache din Argeș”, povestește la Serviciul de noapte, artista Miruna Ionescu, actriță, interpretă, prezentator de evenimente culturale.

Video: Miruna Ionescu și Taraful de Oraș, condus de Valentin Albeșteanu, cu fragmente din interpretarea LIVE, în cadrul emisiunii Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Debutul radiofonic al Mariei Tănase a fost deosebit de apreciat în cronicile muzicale ale vremii, iar auditoriul radiofonic a fost realmente impresionat de talentul artistei.

Venirea la radio a însemnat un pas înainte în cariera Mariei Tănase, pentru că radioul a contribuit la mediatizarea, la promovarea artiștilor români, a tuturor formelor de cultură, a muzicii în general. Și atunci, prezența Mariei Tănase în studiourile Radio România a fost un act de veritabilă promovare a artistei în rândul publicului și în același timp, a făcut-o cunoscută pentru casele de discuri ale vremii, pentru specialiștii în domeniul muzicii, muzicii culte. Pentru că ea a fost imediat remarcată de nume celebre ale muzicii românești, între acestea Theodor Rogalski , Mihail Jora”, a povestit Monica Ghiță-Stoica.

Maria Tănase a venit la Radio pe nămeți, cu o birjă

Se pare că deplasarea Mariei Tănase la Radio, pentru debut, s-a făcut cu birja, în condiții de iarnă grea, fiind nevoită aproape să oblige un birjar să o ducă la sediul Radiodifuziunii, chiar plătindu-l dublu.

Pe tot drumul spre Radio, Maria Tănase ar fi cântat venind cu un alai muzical spre sediul Radioului Public.

Momentul este descris în volumul “Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos”, scris de Simona Antonescu.

Când am citit despre prima prima invitație pe care a primit-o Maria Tănase la radio, am zis că acesta este momentul despre care o să-mi placă cel mai mult să scriu. Cred că va fi momentul principal din toată cartea. Adică am simțit că a fost o foarte mare întâlnire în viața Mariei Tănase, mi-a fost foarte mare drag să scriu. În momentul acela înțelesesem că erau niște nămeți foarte mari în București și ea a fost nevoită aproape să oblige un birjar, încă mai existau birje care circulau în paralel cu automobilele și nu mai circula nimic pe vremea aceea. Maria Tănase era genul acela care este numit astăzi “o lumânare care arde de la ambele capete”. Pe ea n-o interesa să aibă o viață lungă și sănătoasă până la sfârșit. Pe ea o interesa astăzi să fie fericită. Dacă se poate, toată lumea din jurul ei, toți cei din jurul ei. Asta era ceea ce o făcea fericită. a povestit scriitoarea Simona Antonescu.

Foto: https://www.radio-arhive.ro/

Peste ani, Maria Tănase avea să rememoreze ziua de 20 februarie 1938: ”Când am debutat la postul de Radio București, la «Ora satului», am intrat în studio cu răsuflarea tăiată de emoție. Am cântat cântece țărănești, cântece pe care mi le culegeam singură sau le știam de copil. Taraful având primaș pe Ion Matache, cu oamenii lui talentați, un cobzar, un contrabasist, doi braciști și un țambalist m-au acompaniat cu mult pitoresc și culoare”. (Arhiva Maria Tănase, Craiova, pagină manuscris, publicată în Maria Roşca, Maria Tănase, București, Editura Muzicală, 1988).

Radio România, vector de cultură

La 95 de ani de existență, Radio România rămâne un pilon de credibilitate în peisajul media românesc şi în viaţa de zi cu zi a românilor și își va continua rolul de informare și de vector de cultură în spațiul mediatic românesc.

“De peste 100 de ani, radiodifuziunea a reușit să cucerească piața media, indiferent de mijloacele de comunicare apărute de-a lungul timpului. Radiodifuziunea își va continua menirea, pentru că radioul ca mijloc de comunicare are ceva special, ceva inedit față de orice alt mijloc de comunicare, niciun alt mijloc de comunicare, de altfel, nu va reuși să atingă performanțele tehnice ale radiofoniei”, a conchis Monica Ghiță-Stoica jurnalistă la Radio România, autoarea volumului "A fost odată la Radio(1928-1938)".

La rândul său, Maria Țoghină, realizatoarea Serviciului de noapte, a adăugat că prin emisiunile sale, Radio România rămâne aproape de publicul său prin prezența pe multiple platforme media, fără a renunța la valorile care l-au consacrat.

VIDEO: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 27/28 noiembrie 2023

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Serviciul de noapte 14 Ianuarie 2025, 15:04

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025

Asociația "Cred în România" a întocmit un clasament al realizărilor României în anul 2024 și a identificat domeniile cu...

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan