Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Unde mergem în vacanță?

Pandemia de coronavirus a dat peste cap nu doar viața de zi cu zi și economia, dar și planurile de vacanță ale multora dintre noi.

Unde mergem în vacanță?

Articol de Luminiţa Voinea, 23 Iunie 2020, 17:27

Turismul traversează o criză fără precedent, după ce a fost lovit din temelii de pandemia de coronavirus.

Al doilea angajator din lume după stat, turismul înregistrează pierderi uriașe, fiind una dintre cele mai afectate industrii.

Statisticile arată că în România s-au pierdut cinci milioane de nopți de cazare în perioada martie – mai 2020, iar în luna iunie, din trei milioane de nopți de cazare, cât s-au înregistrat anul trecut, probabil că se vor pierde peste două milioane.

„Trei luni noi am fost blocați și estimez că vom termina anul cu o pierdere de 65 – 70% față de anul trecut, ceea ce este dramatic. În aceste condiții, niciun operator din turism nu rezistă fără să fie susținut de autorități. Avem nevoie de ajutor astăzi și nu mai târziu”, a afirmat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

La aceste pierderi se adaugă lipsa de încredere pe care o traversează în acest moment turismul românesc, care, suprapusă cu criza economică, poate fi fatală pentru multe unități turistice, adaugă Ile.

„Criza de încredere se manifestă și în rândul antreprenorilor, nu numai în rândul turiștilor. Estimările noastre arată că multe restaurante și hoteluri vor trece printr-o asemenea criză, astfel încât nu vor fi în stare să redeschidă dacă turismul nu-și va reveni în timp util. Vor fi victime, nu toată lumea va rezista acestei crize”.

Prin urmare, ajutorul din partea statului pentru industria turismului este esențial.

„Statul are datoria dublă de a ajuta turismul pentru că el l-a oprit și nu-și va reveni singur. Ajutorul care este promis de la stat trebuie să vină, până nu va fi prea târziu. Nu există alternativa să lași turismul să moară și statul se implică foarte timid”, punctează Călin Ilie.

În aceste condiții, relansarea turismului este strâns legată de eliminarea restricțiilor și de măsuri de sprijin pe termen lung.

„Prioritatea ar fi să găsim soluții de relansare a turismului și aici eliminarea restricțiilor e un capitol vital. Din păcate, vocea noastră nu a fost ascultată și au ieșit niște norme pe care e foarte greu să le respecte atât operatorii, cât și turiștii. Trebuiau făcute norme simple, clare, cu o repartizare a responabilității pe autorități, operatori și turiști. Acum, toată responsabilitatea e aruncată pe umerii operatorului”, consideră Adrian Voican, specialist în vacanțe petrecute în România, vicepreședinte al Federației Asociațiilor pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului.

Este nevoie ca de aer de măsuri din partea Guvernului și una dintre cele mai importante ar fi renunțarea la impozite în turism, mai spus Voican.

„Măsurile Guvernului sunt puține . Am fi avurt nevoie de un sprijin pe termen lung în privința lucrătorilor din turism. Impozitul specific e normal să dispară pentru că este pus pe venituri și venituri nu sunt. Un mare ajutor ar fi fost să ne plătească oamenii fără să-i oblige să stea acasă, pentru a lucra la reporgramările vacanțelor solicitate de turiști. Ar fi trebuit să se scoată orice tip de impozit de la turism”.

România turistică. Cum ne redescoperim țara

Unde își vor petrece românii vacanța? Este una dintre întrebările care își fac loc printre temerile și îngrijorările legate de pandemie.

În contextul actual, petrecerea vacanței în România pare o opțiune sigură pentru turiști, care au șansa să-și redescopere țara.

Iar sfaturile specialiștilor în turism pot fi de ajutor în alegerea destinației.

„Să ne facem vacanțele în țară este cea mai sigură opțiune pentru turiști și pentru susținerea economiei. Sunt mulți români care au o șansă să-și redescopere țara. Sunt mulți români care n-au vazut Delta, nu au vazut Maramureșul , Bucovina, Oltenia de sub munte”, afirmă Călin Ile.

Destinații de vacanță: Cazanele Dunării, Delta, Bistrița

Anul acesta, obiceiurile turiștilor vor fi în mod clar influențate de pandemie.

Astfel, vor fi preferate pensiunile mai mici și mai retrase, iar zonele verzi ale României oferă multiple posibiltăți de petrecere a unei vacanțe reușite.

Adrian Voican, specialist în vacanțe petrecute în România, recomandă turiștilor destinații în care natura este pe primul loc.

Liniște, aer curat, relaxare și multiple posibiltăți de petrecere a timpului liber – cum ar fi circuite cu bicicleta sau plimbarea cu diferite ambarcațiuni – pot face, dintr-o vacanță petrecută în România, una de neuitat.

„Am văzut locuri minunate în România. Zone din acestea nealterate, în care nu a fost voie sa te dezvolți turistic multă vreme, dar acum se poate. Lacul Cinciș, de lângă Hunedoara, este un exemplu. De asemenea, în zona Cazanelor Dunării sunt niște pensiuni extraordinare, iar zona este minunată. Chiar în centrul țării, în zona Bistrița Năsăud, sunt locuri extraordinare. Delta Dunării nu este cunoscută, sunt foarte puțini oameni care au vizitat Delta. Este o ocazie bună și este destul de izolată. La Breaza m-am simțit foarte bine, o zonă apropiată de București, cu un aer în top 5 cel mai curat, cel mai ozonat aer din România, există și o zonă de golf, poți face sporturi îmbinate cu turismul. De asemenea, poți vizita castele, conace de acum 200 – 300 de ani, mai sunt zonele cu podgorii, poți redescoperi țara”.

În România, turiștii pot alege între 500.000 de locuri de cazare din 15.000 de unități, iar acolo unde există programe de promovare sau zile gratuite (oferte de genul plătești 3 zile și una este gratuită) vacanțele pot fi achiziționate la prețuri atractive.

Cert este că vor fi multe schimbări în comportamentul turiștilor, care vor apela mai mult la metodele digitale în achiziționarea serviciilor turistice și vor prefera, cel mai probabil, locuri de cazare izolate, în detrimentul hotelurilor.

„În poziție favorabilă sunt pensiunile, locurile de cazare mai izolate, aflate în zone mai puțin aglomerate și acestea vor fi prima opțiune în rândul turiștilor, iar hotelurile vor câștiga numai dacă vor insista foarte mult pe partea de securizare, conformitate igienico-sanitară și vor comunica aceste lucruri către clienți”, consideră Călin Ile.

Sfatul specialiștilor pentru turiști este să apeleze la operatori, la agenții de turism, pentru a profita de oferte avantajoase, mai ales că zona turismului este competitivă și transparentă.

Concediul pe litoral

Potrivit statisticilor, 25% dintre români aleg să plece peste hotare, 50% rămân în România si 25% nu merg în vacanță.

Când vine vorba despre litoral, Bulgaria și Grecia fac o concurență serioasă litoralului românesc, venind cu un raport calitate/preț imbatabil.

Specialiștii în turism spun, însă, că și pe litoralul românesc găsim prețuri avantajoase la început de sezon.

„Bulgaria si Grecia sunt destinații plăcute, dar nu e adevărat că România este de șapte ori mai scumpă. În acest moment, în România, pe final de iunie și început de iulie, prețurile sunt excepționale. La un hotel de 2 stele din Neptun este 103 lei camera pe noapte, fără masă. La Eforie Nord – 3 stele costă 165 de lei/ cameră, la Mamaia 4 stele – 300 de lei/ cameră cu mic dejun, iar la 3 stele 250 – 270 de lei pe cameră”, a exemplificat Adrian Voican.

Voucherele de vacanță, un balon de oxigen pentru turism

De câțiva ani buni de zile, voucherele de vacanță au contribuit la relansarea turismului românesc.

În ultimii șapte ani, datorită acestei metode de susținere, s-a dublat numărul unităților turistice din România, iar anul acesta voucherele de vacanță sunt vitale pentru salvarea turismului.

„Noi ne-am bătut pentru acordarea voucherelor, impactul a fost extrem de bun și dacă este un an în care turismul are nevoie de vouchere, atunci acesta este. Acum ne sunt vitale. Ele pot face diferența între viață și moarte în ceea ce privește unele companii”, spune Călin Ile.

Ele ar fi trebuit însă, acordate mai devreme de iulie, pentru a fi folosite în timp util.

„Dacă vrem să ajutăm economia românească, statul trebuia să emită voucherele în mai, pentru că daca le emitem în iulie- august, când le vom folosi, în 2022? Ar trebui date repede , ca să fie pe piață în 2020. Ar trebui să fie și pentru privati, să fie egalitate de șanse, statul să ofere fiecărui angajat un voucher de vacanță”, consideră Adrian Voican.

Anul turistic 2020 se anunță a fi unul complicat din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități, dar cu câteva sfaturi oferite de specialiști, cu o bună documentare și cu puțină încredere în turismul românesc, am putea găsi destinații atractive la prețuri avantajoase, pentru a redescoperi România la ea acasă.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 22/23 iunie 2020

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
Serviciul de noapte 16 Decembrie 2024, 09:11

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează

Romina Surugiu, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și Antonio Momoc, profesor la aceeași facultate,...

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Serviciul de noapte 13 Decembrie 2024, 20:52

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au...

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Serviciul de noapte 11 Decembrie 2024, 15:23

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii...

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Serviciul de noapte 09 Decembrie 2024, 12:00

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru un dialog despre cum putem...

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
Serviciul de noapte 06 Decembrie 2024, 08:51

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 

Programul, bugetat pentru anul 2025, alocă 15 milioane de lei pentru acordarea a 10.000 de vouchere digitale, fiecare în...

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Serviciul de noapte 05 Decembrie 2024, 10:49

EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025

Ambsadorul României în Japonia, Ovidiu Raeţchi, a anunțat la Radio România Actualități, că există discuții cu NATO, pentru o...

EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei
Serviciul de noapte 03 Decembrie 2024, 15:24

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei

Ambasadorul României în Japonia a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre perspectivele Parteneriatului...

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei