Un cancer diagnosticat în stadii incipiente este mai ușor de tratat şi are şanse de vindecare
Dr. Silviu Cristian Voinea atrage atenţia că, în majoritatea cancerelor, pacienții vin la medic în stadii foarte avansate.
Articol de Luminiţa Voinea, 28 Noiembrie 2024, 10:32
Peste 40% din populație ar putea să se îmbolnăvească de cancer până în anul 2035, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
În ceea ce privește situația din Uniunea Europeană, se estimează că numărul de îmbolnăviri de cancer până în 2035 va creşte cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces pe continent.
Chiar dacă țara noastră se situează sub media europeană ca număr de cazuri de cancer, avem, din păcate, o mortalitate mai mare și în creștere, inclusiv în situațiile care ar putea fi tratabile.
Într-un top deloc fericit, pe primele locuri în România se situează cancerele de sân, de col uterin, cancerul pulmonar, colorectal, sau cel gastric.
Semnal de alarmă! Pacienții ajung la medic în stadii avansate
Conf.univ abilitat Silviu Cristian Voinea, chirurg oncolog, spune că marea problemă în România o constituie faptul că pacienții ajung la medic în stadii avansate ale cancerului, ceea ce complică foarte mult lucrurile.
Un cancer diagnosticat în stadii incipiente este mai ușor de tratat și are șanse de vindecare mult mai mari.
“Aici e problema noastră, pentru că în majoritatea cancerelor, la noi, în România, pacienții vin în stadii foarte avansate, unele extrem de avansate. Cu cât cazul este mai avansat, cu atât diagnosticul se pune mai târziu, iar rezultatele sunt mai proaste. Este o realitate, nu este o percepție, pentru că la noi în țară nu există programe de screening, programe naționale, nici pentru cancerele cu incidența cea mai mare. Și atunci, ceea ce facem la nivelul spitalelor se numeste screening oportunist, adică putem tria și evalua doar pacienții care vin cu anumite simptome. Neavând aceste programe de screening, evident că vor veni pacienți cu stadii avansate, ca o realitate cotidiană. Cu siguranță, cu cât diagnosticul se pune în stadii mai puțin avansate, cu atât tratamentul este mai mai simplu, cu rezultate mai bune și mult mai puțin costisitor”, a spus la emisiunea Serviciul de noapte, conf.univ abilitat Silviu Cristian Voinea, chirurg oncolog, cu competente în chirurgie oncologica - gineco-oncologie - la Institutul Oncologic “Prof Dr. Alexandru Trestioreanu” din București.
Diagnosticul de cancer nu mai reprezintă o sentință
Prevenţia primară, screeningul şi depistarea precoce, încă de la primele semne, sunt cele mai eficiente metode de combatere a cancerului, subliniază medicul.
Depistat în stadii incipiente, diagnosticul de cancer nu mai este o sentință, o condamnare.
“Nu, cu siguranță nu mai reprezintă o sentință. Pentru că există multiple metode terapeutice, pentru că s-au îmbunătățit tehnicile și nu numai tehnicile de chirurgie, ci și și tehnica în general. Pur și simplu, a evoluat extrem de mult și ne ajută foarte mult. În ceea ce privește chirurgia oncologică, sunt medicamente mult mai eficiente, mult mai eficace. Și atunci, ceea ce trebuie să știm, este că acest cancer necesită un tratament multimodal, adică mai multe metode terapeutice. Nu vindecăm făcând doar intervenția chirurgicală sau doar chimioterapie sau doar radioterapie. Pentru fiecare pacient trebuie să existe o strategie terapeutică care să includă mai multe metode terapeutice și folosirea lor într-o anumită ordine. După această strategie terapeutică, care ideal ar fi să fie individualizată și personalizată, se pot obține rezultate bune numai într-o muncă de echipă. A trecut vremea în care învârt bisturiul și am vindecat toți pacienții, nu mai există acest lucru”, subliniază medicul.
Cancerul nu este o boală, ci un cumul de boli cu etiologii diferite
Medicul Silviu Cristian Voinea subliniază importanța echipelor multidiscplinare în stabilirea metodelor de tratament .
Cancerul nu este o boală, ci un cumul de boli cu etiologii diferite, și asta presupune o abordare complexă din partea unei echipe multidiscplinare.
“Eu lărgesc foarte mult paleta intervențiilor și selecția tipului de metodă de intervenție terapeutică sau de medicamente. Uneori este dificilă și din ce în ce mai complexă. Dar munca în echipă, adică o echipă multidisciplinară, care să stabilească diagnosticul și criteriile de tratament este fundamentală pentru a avea rezultate bune în tratamentul acestei boli, care este foarte complexă. Nu putem spune cancerul este o boală, este o complexitate, un cumul de boli cu etiologii diferite, cu evoluții diferite și care necesită o abordare complexă , nu e de joacă”, a subliniat medicul chirurg oncolog, Silviu Cristian Voinea.
Medicul atrage atenția că atunci când apare un simptom neobișnuit si acesta persită, este bine să ne adresăm cât mai repede unui medic.
“În general, când apar simptome neobișnuite, ceva nou, de tipul unei sângerări sau a unei dureri persistente sau alte modificări, acela ar fi semnalul să meargă la medicul de familie și să fie îndrumat mai departe. Nu există o rețetă universală. Dar, atâta timp cât nu există programe de screening, fiecare ar trebui să se păzească într-un anumit fel”.
Rolul psiho-oncologului în viața pacientului diagnosticat cu cancer
Anamaria Pasat este psiholog clinician și psiho-oncolog și lucrează cu pacienții, prin Asociația Magic, în Spitalul Sf.Maria din Iași.
Ea spune că un diagnostic de cancer reprezintă o undă de șoc pentru pacient dar și pentru familia acestuia și vorbește despre necesitatea suportului psihologic acordat pacienților.
“Sunt principii din psihologia de urgență care, în momentul în care se întâmplă o situație critică în viața cuiva și primește suport, poate să-l ajute inclusiv în a scădea șansa de a dezvolta depresie sau anxietate pe parcursul intervențiilor și spitalizării. Dar, pe lângă asta, bineînțeles că un diagnostic care se pune la început de drum și boala nu este avansată, pentru pacient deja este o liniște în plus. Ce înseamnă calitatea vieții unui pacient, în general, cu orice tip de diagnostic, înseamnă să știe că există soluții și bineînțeles, în momentul în care diagnosticul este pus la momentul potrivit și medicul vine cu diverse scheme de tratament, deja pentru pacient e o stare de liniște și e o perspectivă de însănătoșire”.
Noile tehnologii schimbă chirugia oncologică
Progresul tehnologic a schimbat profund chirurgia oncologică, cu rezultate extraordinare pentru pacienți.
De la operația clasică de mastectomie, un șoc emotional în viața multor femei, s-a trecut la chirurgia conservatoare, care constă în îndepărtarea întregii mase tumorale, împreună cu o cantitate mică de țesut sănătos din jurul tumorii, dar nu a întregului sân, biopsia sub control imagistic, ganglionul santinelă, chiurgia laparoscopică și cea robotică.
“Dacă înainte, diagnosticul se punea printr-o intervenție chirurgicală, acum se fac puncții, biopsii ghidate, există tot felul de aparate noi, există niște sisteme extrem de complexe. Tratamentul conservator, ganglionul santinelă, care a fost practic introdus de către noi, la Institutul Oncologic Dr. Alexandru Trestioreanu, de către profesorul Blidaru, o tehnică nouă care se face mai ales în cancer mamar și melanom malign și în cazul căreia avem o experiență de mii de cazuri”, punctează medicul medicul chirurg oncolog, Silviu Cristian Voinea.
La fel de importante sunt și testele genetice. Acestea sunt indicate în cazul persoanelor care au avut în familie un caz de cancer mamar sau ovarian.
Medicul a punctat și rolul Intelingeței Artificiale în imagistică și în anatomia patologică, dar a subliniat că, deocamdată, medicul este cel care dă credibilitate actului medical.
“Inteligenta Artificială ne-ar ajuta să ne îmbunătățim expertiza. Asta, cu siguranță. Dar fără medic, totuși, nu se va putea. Cel puțin așa văd lucrurile acum. Vom vedea cum vor evolua. Și cred că aici e important să-i implicăm și pe pacienți. Este clar că în momentul în care noi căutăm să fim tratați, căutăm un om și nu un robot. Adică inclusiv asta poate să creeze și mai multă distanță și mai puțină credibilitate în actul medical. Așa că, pe termen lung, cred că tot după oameni o să ne orientăm”, a conchis medicul.
Video: Serviciul de noapte, ediția din 25/26 noiembrie 2024